Trip door IJsland

24-02-2020

IJsland is echt een aanrader om een keer op vakantie te gaan. Je beleeft zoveel daar op het eiland. Van vulkanische gebieden tot de uitgestrekte landschappen.

IJsland kent haar extremen en veranderingen: zo heb je te maken met een zware storm en zo is het rustig en helder. Echt fantastisch om mee te maken als weer liefhebber. De landschappen zijn ook zeer uniek. Je kunt fantastische tochten maken. De gletsjers zijn het meest bijzondere vind ik. Jammer genoeg verdwijnen deze gletsjers langzamerhand op IJsland. Tijdens de trip vertelde een gids dat de gletsjer per jaar 50 tot 100 meter weg smelt en dat er nauwelijks weer voor wat terug komt. Ook op het moment dat ik bij de gletsjer was, zag je duidelijk dat die aan het smelten was. Best zorgwekkend. Dit geeft een duidelijk signaal dat de aarde opwarmt. Ook in Reykjavik sprak ik een persoon in een restaurant die vertelde dat het op IJsland geregeld 20 graden kan worden in de zomer terwijl dat vroeger amper voorkwam. De winter was ook teleurstellend voor de IJslanders. De temperatuur lag geregeld hoger dan normaal.

Watervallen
Er zijn veel mooie watervallen te zien in IJsland. Vooral de Kvernufoss waterval vond ik de mooiste. Daar kon je zelfs achter komen. De omgeving van deze waterval maakt het plaatje af. Echt makkelijk is deze niet te betreden, maar goed ook want dan zijn er ook weinig toeristen. Een regenpak is wel noodzakelijk bij deze waterval want droog kom je er niet vanaf. Bij de Svartifoss waterval vond ik de basaltblokken een bijzonder detail geven in de rotswand. Door de vorst waren er ook mega ijspegels te zien. Dat maakte het plaatje af. Tuurlijk blijft het hier niet bij want er zijn veel meer mooie watervallen te bewonderen in IJsland!

Geisers
Het indrukwekkende van IJsland zijn de geisers. Gassen in de bodem zorgen voor een enorme druk in de ketel en dat resulteert in een prachtige omhoogslaande watermassa. 1 van de bekendste geisers is Geysir. Deze eeuwen oude geiser is uit 1294 vernoemd naar een bisschop en spuwde vroeger in de 18e eeuw vaak om het half uur. In de 19e eeuw werkte de geiser niet meer maar toch waren er nog sporedarische momenten dat Geysir even werkte, maar nu lijkt deze non-actief te zijn. Gelukkig zijn er meerdere geisers en is er 1 bij die flink actief is. De geisers waren van dichtbij te bewonderen maar er word aangeraden om op afstand te blijven want het water wat de geisers de lucht in schiet heeft een temperatuur van ruim 60 graden.

Poollicht
Het doel van deze vakantie was het poollicht spotten en daar had ik ontzettend veel geluk mee. Bijna elke avond was er sprake van poollicht en was het weer perfect voor om het te spotten. Poollicht (ook wel het noorderlicht genoemd) is een lichtverschijnsel die alleen te zien is bij nacht. Dit zijn vaak gekleurde velden in de atmosfeer. Als het poollicht zich voordoet is er vaak een lichte gloed of is het licht zichtbaar als bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht. De kans om het poollicht in de poolstreken te kunnen waarnemen is in de winter het grootst, omdat het daar dan langer donker is. Poollicht wordt vaak veroorzaakt door een zonnewind. Een zonnewind ontstaat vaak wanneer er een uitbarsting op de zon plaats vind. Voor goed poollicht waarnemen is het belangrijk om een donkere plek op te zoeken met zo weinig mogelijk luchtvervuiling. Poollicht komt vaak voor op het noordelijk halfrond. In Nederland komt dit 0 a 2 keer per jaar voor.

Landschap
Het landschap van IJsland is prachtig! Van de vlaktes tot de gebergte. De IJslandse paarden en de riviertjes die door het landschap stromen maken het beeld af. Sommige plekjes langs de kust zijn ook mooi! Het zand wat daar ligt is puur zwart. Totaal anders dan wat in Nederland ligt. Diamond beach is bekend vanwege de diamante ijsblokken. Helaas heb ik daar geen echte van gezien maar ze zijn wel te vinden tussen alle ijsblokken. De zee bij IJsland is wel een killer. De mega hoge golven kunnen voor de mensen op het strand tot een verassing komen die iets te dichtbij staan. Vooral bij de black sea Beach. Deze staat bekend van de onverwachte hoge golven die tegen de kust slaan. Wel heel indrukwekkend om te zien maar als je niet oplet dan heb je snel natte voeten. De golven slaan ver het strand op daar, dus veiligheid boven alles!

In die 7 dagen dat ik in IJsland geweest ben heb ik veel gezien en beleeft maar er is nog veel meer te zien van het eiland. Een vakantie boeken voor een paar nachten is niet aan te raden omdat er gewoon zoveel te zien is dat je niet genoeg hebt aan een paar dagen . Er zullen ongetwijfeld foto's van IJsland bij mij in huis hangen.


Leon Eikenaar

Aantal bezoekers nu