Boltek systeem

Sinds eind 2016 runt teamlid Leon een eigen bliksemdetectie. Boltek is een bedrijf die software en programma's ontwikkeld voor het detecteren van onweer. Met een kastje en een antenne wordt de hemel 360 graden afgespeurd naar bliksemontladingen op een afstand van 0 tot 300 km.

Een software op de laptop laat de actuele bliksemactiviteit zien boven Nederland. Niet alleen plot het systeem ontladingen, ook wordt er aangegeven om wat voor type ontlading het gaat (CG- 'CG+ 'IC- 'IC+).

- CG = cloud to ground (blikseminslag)

- IC = Inside Cloud (Binnen in de wolk)

- CC = Cloud to Cloud (wolk naar wolk)

Zo kunnen we analyseren welke onweersbuien het meest gevaarlijkst kunnen zijn of onder de Stormchasers juist interessanter zijn om te chasen. Nadat de ontladingen geregistreerd zijn blijven deze nog enkele minuten op de kaart staan.

Naast het detecteren van de ontladingen heeft dit systeem een extra functie genaamd stormtracker. De functie van Stormtracker is om de sterkte van de onweersbuien te analyseren: wanneer er een hoeveelheid ontladingen worden weergegeven binnen enkele secondes/minuten, dan wordt de onweersbui gemarkeerd met een cirkel. Deze cirkel bestaat uit 3 kleuren: Laag is geel, matig is oranje en zwaar is rood.

Dit systeem kan zeer geschikt voor stormchasen zijn of meteo bewaking bij een evenement. De afstand van de dicht bijzijnde ontlading wordt nauwkeurig aangegeven hoever het onweer nog bij je vandaan is.

Weetjes

  • De hoogte van de antenne bepaald de afstand wat het systeem kan detecteren. Voorbeeld: Op 3 meter hoogte vanaf de grond zal het systeem slechts 100 km bereik hebben. Op ongeveer 9 meter hoogte heeft het systeem ongeveer 350 km bereik.

  • Geruchten gaan dat de antenne bepaalde straling heeft waardoor er meer kans  is dat de bliksem op kan slaan.

  • De antenne is zeer gevoelig en mag niet nabij een metalen voorwerp, blik etc. gemonteerd worden. Hierdoor komen er veel foutieve meldingen. De antenne moet ook altijd naar het noorden gericht zijn. Een GPS geeft de exacte positie door waar het systeem opgesteld staat. Dit is met name handig voor als het in de auto gebruikt wordt.

Aantal bezoekers nu