Het stormchase voertuig van Nederland 

De TDOW (ThunderDetectorOnWeels)

Sinds eind 2016 heeft teamlid Leon deze prachtige Daihatsu Terios aangeschaft die ook gebruikt wordt voor stormchasen.

Dit SUVtje is een vrij compacte auto die voor veel weersomstandigheden een enorme uitkomst kan bieden. Dankzij de 4x4 (4 wielaandrijving) kan deze Terios elk soort terrein aan wat voor ons erg handig is, ook tijdens bepaalde weersomstandigheden is dit een ideale uitkomst (bijv. sneeuw/ijzel).

Voor stormchasen is het handig om mobiel te zijn. Wij nemen daarom een laptop mee om de radars te kunnen checken en de navigatie mee te doen, ook kunnen wij met een aangesloten webcam die op het dashboard staat livestreamen. Voor het internet gebruiken wij een mifi die in de auto bevestigd is. Met 4 antennes op het dak kunnen wij ook op plekken waar de verbinding minimaal is redelijk ontvangst krijgen.

Bijna al onze apparatuur die mee gaan kunnen niet lang op de accu volhouden, daarom hebben wij op de achterbank een reserve accu staan om apparaten die toch leeg zijn tijdens een chase weer te kunnen opladen.

Sinds 2018 is de TDOW (ThunderDetectorOnWeels) uitgerust met een eigen unieke onweersdetectie systeem. Een krachtige antenne op het dak van de auto, behuisd in een lange pvc buis speurt de hemel 360 graden af naar onweersactiviteit. De signalen die de antenne opvangt worden doorgestuurd naar de LD-250 detector die aangesloten is op de laptop. Hiermee kunnen we bepaalde type ontladingen onderscheiden en zijn de nodige gegevens nuttig voor onderzoeken of andere doeleinden.

Tijdens onze chases maken wij niet alleen foto's en video's van het onweer, ook doen wij bepaalde metingen in een onweersbui voor mogelijke onderzoeken of mensen mee te waarschuwen. Op het dak staat een compact weerinstrument die de windsnelheden en richting, luchtdruk, luchtvochtigheid, temperatuur, neerslag en de gevoelstemperatuur meet. De data daarvan is terug te zien op een weerstation die in de auto bevestigd is. Hiermee verzamelen wij gegevens in en rond de onweersbui voor eigen gebruik, mogelijke onderzoeken of waarschuwingen. Het weerinstrument kan alleen ingezet worden als we ergens stil staan. Een kastje daarnaast registreert alleen de actuele buitentemperatuur en is terug te zien op een kleinere weerstation voor in de auto

Om veilig te kunnen stormchasen is er extra (zwaai)verlichting gemonteerd op en in onze chase vehicle. Dit is om de zichtbaarheid van onze auto in het donker te verbeteren, ook voor tijdens slecht zicht bieden o.a. de schijnwerpers een enorme uitkomst!

Aantal bezoekers nu