Stormchase 29 mei 2018: Shelfcloud chase

02-06-2018

Het jaar kan niet beter! De afgelopen dagen had Nederland geregeld te maken met regen en onweersbuien. De meeste (onweers)buien kwamen tot zover vaak in het zuidelijke deel van Nederland voor, maar vandaag ontstonden er verspreid over het land regen en onweersbuien. De eerste (onweers)buien gingen al in het zuiden en zuidoosten, maar ook later in het oosten begonnen er een aantal van deze buien te ontstaan. Doordat er teveel (onweers)buien ontstonden werd de energie in de lucht al snel verspild en viel het qua onweersactiviteit mee, wel viel er op sommige plaatsen een plens water, met wateroverlast tot gevolg!

Teamleden Leon en Timo zochten elkaar op en besloten om de onweersbuien die vanuit het oosten aankwamen te onderscheppen. Eenmaal onderweg richting het zuiden werd er snel besloten om toch richting Harculo (net ten zuiden van Zwolle) weer te rijden, omdat we daar mooi uitzicht hadden op de onweersbuien boven de Veluwe. Eenmaal op de dijk, snel de camera’s bij gepakt en non-stop filmen en foto’s maken. Veel structuur zat er niet in deze onweersbui, want we zagen alleen maar 1 grijze massa.

Ondertussen hielden we de radar in de gaten, want vanuit het oosten kwamen weer nieuwe regen en onweersbuien aanzetten. In de verte begon zich al een kleine arcus te ontwikkelen.

Binnen 10 minuten was deze arcus ontwikkeld tot een fraaie shelfcloud  en wat voor 1! :D

Een prachtige shelfcloud stormde op ons af. We besloten om snel van de dijk af te gaan en meer de open weilanden op te zoeken, al snel was de shelfcloud boven ons en zagen we nog even een mooie zogenoemde whales mouth boven ons.

Kort daarna was het snel de auto inspringen want het begon in 1 keer flink te hozen. Het zicht was zo slecht dat we besloten om even de kern te laten passeren. Paar minuten later werd de regen iets minder en besloten we om deze onweersbui achteraan te gaan. Richting het noorden toe zat een felle kern met veel onweer erin. Geregeld waren er ontladingen te zien, binnen in als buiten de wolken. We reden snel richting het noorden toe om daar op een gepaste afstand van het onweer te genieten. Onderweg door Zwolle zagen we nergens wateroverlast. Goed teken dat de riolering in Zwolle goed het water kan verwerken hehe!

Eenmaal ten noorden van Zwolle stonden we in de weilanden nog na te genieten van het onweer. Helaas waren we iets te laat, want op het moment dat we goed stonden was de activiteit aan de zuidzijde van de onweersbui snel uit. Onderweg die kant op zagen we nog geregeld prachtige cloud to cloud of cloud to ground ontladingen. Helaas…. Maar het was wel een geslaagde rit!

Aantal bezoekers nu