Stormchase 24-05-2021: Op zoek naar de shelfcloud

29-05-2021

Eindelijk! Na lange tijd was er weer eens actie in de tent! Het seizoen van 2021 is traag van start gegaan, maar na lang wachten werden wij eindelijk beloond. Alhoewel de weerkaarten er niet heel best voorstonden, sloot de dag wel af met een prachtige shelfcloud die op de buienlijn tot ontwikkeling kwam. Dit gebeurde grofweg boven het midden van Nederland. Het onweer was er wel snel uit, maar een losse bui die voor de lijn uit ontstond produceerde boven de Noordoostpolder nog wel enkele ontladingen. Helaas met daglicht heb ik dit niet op de foto kunnen zetten, maar heb er wel even van kunnen genieten.

Toen de (onweers)bui mij had gepasseerd stond ik op dat moment in de buurt van Ens, Noordoostpolder. Op internet zag ik veel meldingen voorbij komen dat er op de buienlijn een intense shelfcloud/arcus op zat. Ook op de radar was duidelijk te zien dat richting het oosten de lijn er minder strak uit zag dan richting het westen. Ik twijfelde even.. maar had toen toch besloten om richting Flevoland te rijden. Onderweg op de snelweg  kwam de shelfcloud al in zicht en bij de Ketelbrug stond ik met verbazing te kijken om wat voor shelfcloud het ging! Ik moest snel doorrijden om de afslag te nemen en om een mooi open plekje te vinden.

In de buurt bij Swifterbant ben ik daarna snel de weilanden ingedoken om foto’s te schieten van de shelfcloud. Het was een prachtige shelfcloud met 3 lagen! Het onweer was er zo goed als uit, maar dat was ook wel te verwachten. Nadat ik een aantal toffe foto’s had gemaakt, ben ik snel de auto weer ingestapt en heb ik een poging gedaan om in Emmeloord de shelfcloud opnieuw te onderscheppen.

Vol gas reed ik terug naar Emmeloord en gelukkig kwam ik weer iets voor de shelfcloud uit. Eenmaal in de Noordoostpolder had ik snel gekeken welke locatie geschikt was en al gauw had  ik een tof plekje gevonden waar ik foto’s kon maken. Het was bij een tulpenveld. Wat was dit plekje een succes!

Omdat het al snel donker werd, sloot ik op deze locatie de chase af. Het was lang geleden dat ik dit soort shelfclouds had gezien.

 Bekijk de LIVE BEELDEN van de chase die dag.

Bestel nu op WerkAanDeMuur

Aantal bezoekers nu