Stormchase 22 april 2018: Warmte onweer

23-04-2018

Het seizoen 2018 start niet slecht! Met een paar warme tot soms zomerse dagen, werd de warmte op zondag verdreven door regen en onweersbuien. De weerkaarten hadden het eerst nog lastig waar exact de boel zal moeten gaan ontploffen, maar uiteindelijk werd het een stuk zekerder en lag het zuidoostelijke deel van Nederland in de vuurline!

We starten dit seizoen ook met een fraaie chase die helemaal richting Lochem in Gelderland heeft geleid. In de middag zochten teamleden Leon, Matthijs en Timo elkaar op en besloten richting het oosten van Nederland te rijden. Uiteindelijk zijn we toch iets verder zuidoost gegaan om meer zekerheid te krijgen dat we aardig goed zitten, want voor dat gebied waren de kaarten uitstekend! Onderweg zagen wel al wat buien verschieten in het zuidwesten van Nederland. In de buurt van Lochem zijn we gaan kijken voor een ideale plek waar veel zicht was, echt mooi uitzicht heb je daar overigens niet echt, want het gebied staat vol met bomen. Uiteindelijk kwamen we in de weilanden terecht waar we redelijk uitzicht hadden richting het zuiden, zuidwesten en westen. Na een poos daar te hebben gestaan zagen we de buien al aankomen. Dikke stapelwolken zagen we boven de bomen uitkomen. 1 van deze buien was zeer actief en had een vorm van een aambeeld. De top van de bui zagen we flink uitsmeren en keken we recht tegen de kap van deze bui aan. Ondertussen begon het in eigen regio ook flink te ontploffen en zagen deze onweersbuien zelfs in Lochem. Dikke stapelwolken groeiden steeds de lucht in en op de radar was het een stevige bui. Achteraf hadden we niet ver hoeven te rijden :'')

Maar goed, ook bij ons ging het lekker tekeer. Zoals verwacht werd waren de meeste ontladingen vooral in de wolk (hoogte onweer). 1 onweer cel was redelijk CG (cloud to ground) actief. Helaas hebben we daarvan niks op de plaat kunnen krijgen...

De onweersbuien trokken snel over ons heen en bracht een plens water met zich mee. We stonden op zandweggetjes dus moesten snel maken dat we daaraf gingen. Veel structuur zat er niet op de buien helaas, maar op afstand waren ze mooi te bewonderen.

Nadat de buien over ons heen waren getrokken besloten we ook weer om richting huis te gaan rijden. Een leuk begin om het seizoen 2018 mee te starten.

Aantal bezoekers nu