Stormchase 13-08-2020: Lightning barrage

15-08-2020

Donderdag vielen er eerst boven het zuidelijke deel van Nederland regen en onweersbuien, maar ook later in de avond ontstonden er onweersbuien boven het midden van Nederland. Dit was een mooi moment om op pad te gaan. Helaas had ik weinig tijd om ver te kunnen gaan chasen dus besloot ik in de regio te blijven.

Na een lange tijd de weerradar in de gaten te hebben gehouden ontstond er een paar kleine buitjes boven de kop van Overijssel. Door weinig shear zit er vaak weinig structuur op deze buien en zijn ze ook snel weer verdwenen. Toch was het even de moeite waard om pols hoogtes van te nemen dus ben ik de polder in gegaan om een kijkje te nemen wat die buitjes gingen doen. Toen ik de polders in reed zag ik gelijk dat er ook boven Zwolle een stevige bui ging ontwikkelen. Het duurde even maar uit eindelijk waren er ook ontladingen zichtbaar en begon de onweersbui steeds verder te groeien. Ik besloot om snel richting Kampen te gaan rijden om dichter bij de bui te komen, maar de onweersbui werd groter en hing ook al boven Kampen.

Onderweg richting Kampen heb ik gelijk voor kampen de afslag genomen en heb ik de weilanden opgezocht. Gelukkig bleef de onweersbui boven Kampen hangen en kwam die amper mijn kant op. Met een verkoelende wind die van de onweersbui afkwam ging ik foto’s maken van de bliksem, maar het was vooral veel weerlicht. Plotseling even later werd er spontaan warme lucht aangevoerd vanuit de Noordoostpolder. Het leek of iemand in 1 keer de föhn had aangezet. Dat was wel even bijzonder. Geleidelijk aan kwam er ook een reeks aan blikseminslagen die zelfs voor de bui uit kwamen. Deze waren zo fel dat ik tijdelijk verblind werd. Ook de camera moest er aan geloven en zijn aardig wat foto’s overbelicht. Gelukkig zijn er ook een aantal die er goed vanaf gekomen zijn. Het leek of de laatste energie uitgeperst werd want daarna was het geleidelijk klaar met het onweer. Tevreden ging ik weer op huis aan! Dit smaakt naar meer!

Aantal bezoekers nu