Stormchase 09-07-2023: Op jacht naar de supercel

10-07-2023

Wat een dag was het! In de vroege ochtend de weerkaarten nog eens bestudeerd om te kijken waar de jacht naar toe zal gaan. Ons doel was om richting Zwolle te gaan rijden. Ook omdat weermodellen daar een supercel berekende later de middag en de modellen zaten er goed op! De eerste buien gingen bij Amsterdam en trokken richting de Noordoostpolder. Al snel alles klaar gezet voor de jacht maar wat bleek dat de buien al snel hun energie verloren door de noordenwind die op kwam zetten. Nog net een leuke meso kunnen spotten boven het IJsselmeer voordat het echt voorbij was.

Ineens ging het snel. Nieuwe buien ontwikkelden al snel boven Gelderland en Overijssel. De verwachting van ID2 kwam uit. Een HP supercel ontwikkelde zich nabij Zwolle en wat voor 1. Gevuld met water heeft de supercel meer dan 70 mm regenwater in Zwolle laten vallen. Straten stonden onder water en ook de windstoten heeft voor wat schade gezorgd. We hadden ons ten noorden van Zwolle opgesteld en keken recht tegen de kern aan.

Om nog beter zicht te krijgen van de cel besloten we richting het zuiden te rijden maar moest wel door de supercel heen. Het regende zo hard dat automobilisten stapvoets moesten rijden waar je normaal 80 rijdt. Eenmaal door de kern kwamen we uit bij Wijhe maar de cel werd al deels opgeslokt door nieuwe onweersbuien die nabij gingen ontstaan. Hierdoor werd de supercel opgeslokt en was het snel afgelopen.

Na de geweldige vangst van de HP supercel gingen we gelijk door naar ronde 2. Na een kleine stop in Zwolle snel doorgereden naar Mastenbroek om de shelfcloud op te wachten en wat voor 1! Een mega muur van wolken kwam letterlijk op ons afstormen. Na passage ging het even los met windstoten tot 70 km/uur en ging het nog even los met CG's (blikseminslagen).

Aantal bezoekers nu