Stormchase 05-06-2015: Eerste zomerse onweerssetting

06-06-2015

Eerste zomerse onweerssetting van 2015!

Na een zonnige, warme dag werd de warmte verdreven door onweersbuien. Het gebied begon zich te ontstaan ten noorden van Parijs, Frankrijk. Het was op dat moment nowcasten geblazen en kijken wat het systeem ging doen.

Er ontstonden steeds meer buien en op een gegeven moment
werd het 1 clustergebied.

Helaas brokkelde de meeste actieve cellen even af en werd het op veel plaatsen een regengebied met af en toe onweer erin. Boven Utrecht begon het spul weer te activeren en kwam het onze kant op. De chase wagen stond al chase klaar, dus we konden snel op pad.

Onze eerste locatie werd ten noorden van Stadshagen om daar
het front te onderscheppen. De plannen werden snel gewijzigd toen we onderweg die kant op de shelf al zagen. We waren gauw omgekeerd en richting het zuiden van Zwolle gereden. Paar kilometers van Hoog Zuthem af hebben we de auto langs
de kant gezet en de afbrokkelende shelfcloud op de foto gezet.


Achter de shelfcloud waren enkele prachtige CG's zichtbaar en
1 daarvan kregen we netjes op beeld!


Toen de shelfcloud bijna boven ons hing zijn we een stukje zuidelijker gaan staan langs de Gravenweg. Ook vanaf dat punt zagen we prachtige CG's waaronder deze.

Na een tijdje daar te bivakkeren begon het te regenen. We gingen terug naar Hoog Zuthem en vanaf
dat punt keken we weer op de kaarten om te kijken of er een nieuwe kern op ons afkwam. Helaas was er niet veel onweer meer in onze buurt. We hadden een oog op de onweersrijke cel ten noorden van Zwolle, maar die konden we niet meer onderscheppen. Ten zuidwesten van ons begon na een tijdje weer een nieuw kerntje te ontwikkelen, ook waren er weer enkele mooie CC's en CG's zichtbaar. De bui trok over ons heen en daarachter was het weer meer buiige regen. We bleven nog even om te genieten van de CC's, maar algauw gingen we weer op weg richting home!

Filmpje van de shelfcloud:


Aantal bezoekers nu