Stormchase 02/03-07-2015: Onweerscomplex

03-07-2015

De modellen hadden enige moeite met het berekenen van de onweersbuien boven Nederland.
We wisten al dat het puur nowcasten werd geblazen, maar hoe de situatie werd, was ongelofelijk! De teamleden hebben elkaar opgezocht en zijn meteen op pad gegaan, met later wat gezelschap erbij.


Begin van de avond was het meteen raak tussen Arnhem en Nijmegen. Een lokale cel kwam tot ontwikkeling en werd steeds groter en groter en trok onze kant op.

Toen we compleet waren gingen we op pad. Teamlid Matthijs had contact met Jolien om elkaar te ontmoeten. Bij Hoog Zuthem bleven we even wachten op haar. In die tijd was er her en der al wat onweer te zien.

Toen ze er was wouden we richting het zuiden toe. Helaas had de accu van onze chase wagen het begeven en moesten we de auto in de onweer aandrukken. Nadat we de chase wagen aan de praat hadden gekregen kwam ook Jasper bij ons. Nabij Laag Zuthem zijn we op ons favoriete plekje gaan staan. De onweersbui trok verder van ons weg richting het noordoosten en we dachten dat het wel bijna gedaan was voor die avond. Maar nee! Op de radar ontstond van Amsterdam tot België in eens een heel onweerscomplex en trok richting het noordoosten toe. In het zuiden en zuidwesten waren de ontladingen in de verte al zichtbaar.

Toen wisten we meteen dat het om een zeer actief onweerscomplex ging. In korte tijd waren er heel veel ontladingen te zien. Ook ten noordoosten van ons ontstond een paar minuten later weer een nieuwe onweersbui. De bui dropte gigantisch veel CG´s en we wisten een paar te vangen waaronder deze.

Het systeem kwam steeds dichterbij en een pittige kern zal over ons heen gaan trekken. We besloten verder naar het zuiden te gaan om zo de kern te vermijden. Onderweg gingen Jolien en Jasper hun weg weer vervolgen richting het oosten toe en wij reden verder naar het zuiden toe.

Na een tijdje daar te bivakkeren kwamen ook Team Vortex en een paar chasers van Storm Archive bij ons bezoeken, alleen konden we helaas geen uitgebreide meeting doen omdat het onweerscomplex onderhand al boven onze hoofden hing. Toen het begon te regenen brak het onweer erop los. Veel CG´s van dichtbij gezien en de donders waren soms ongelofelijk. Sommige inslagen waren ook behoorlijk dichtbij. We stonden redelijk op een open punt en besloten om rustig onze weg weer te vervolgen richting Laag Zuthem. Het was redelijk riskant om hard te gaan rijden en het flitste behoorlijk! Halverwege bij de Laag Zuthem in de buurt waren we langs de kant van de weg gestopt om weer wat foto´s proberen te maken van de bliksem.

We lieten het front ons passeren en wachtte totdat we daarachter uitkwamen, zodat we nog wat bliksemfoto´s konden schieten. Helaas werd het onweer aan de achterkant minder actief en waren er vooral IC´s te zien. Na 5 uurtjes chasen besloten we om de chase te beëindigen en weer op weg richting home.

Aantal bezoekers nu