Stormchase 18-06-2021: De downburst

23-06-2021

Een leftmoving supercel heeft tussen Oldebroek en Emmeloord voor veel schade aangericht. Vooral aan bomen. De dag begon zwoel en bewolkt. Het was goed te merken dat het zeer onstabiel was in de atmosfeer en die stond dan ook op ontploffen. 

De chase was van korte duur voor Teamlid Leon. Hij nam zijn positie net buiten Emmeloord om de supercel te onderscheppen. Vooraf nog geen idee gehad wat voor kracht er in die cel zat. Eenmaal op locatie zag de aanstormende lucht er apocalyptisch uit! Toen was duidelijk te zien dat er goed noodweer zat aan te komen.

Toen de supercel passeerde ging het gepaard met een stevige downburst en grote hagelstenen van +/- 2 cm doorsnede. Het was even een spannend moment! Na afloop snel de chase afgebroken en naar huis gegaan want ook daar trok de downburst over. De schade viel gelukkig mee, maar elders was dat een ander verhaal. Zo zijn er veel bomen (zwaar) beschadigd of omgevallen door de downburst en in de buurt van Oosterwolde zijn zelfs 4 elektriciteitsmasten omgevallen.

Foto

Voor teamleden Matthijs en Timo ging de chase verder. Zij gingen vanuit Zwolle richting de Noordoostpolder om de supercel te kunnen onderscheppen.

Vanuit Zwolle zijn wij gereden naar het westen van Emmeloord om daar een zware onweersbui op te wachten. Echter ging de bui zich splitsen. De leftmover supercel trok over Almere en de ander bui stierf waardoor wij niks hadden.

Een nieuwe zware onweersbui kwam eraan, maar trok oostelijker waardoor wij reden naar Vollenhove. Vlak achter Vollenhove ging ook deze bui wat naar links afwijken waardoor wij in sneltreinvaart naar Kraggenburg gingen om daar de bui te spotten. We stonden net langs het Zwarte Meer toen vanuit Kampen de bui het water overtrok. Aan de voorkant ging een mooi groeiende Arcus en in de verte zagen we heel snel het zicht minderen door de vele regen. We stonden op dat moment bovenop de pier.

Toen we aan de overkant de bomen hard zagen bewegen door de komende downburst zijn we snel beneden de pier gaan staan of erger te voorkomen. Het was een bizar gezicht om de downburst vanaf de overkant zien aan te komen over het water. We zagen zo een waas aankomen en eenmaal daar ging het hard te keer en zelfs de auto schudde heen en weer. Na nog geen 10 minuten was de bui zo goed als over en reden we terug richting Emmeloord

Wat opviel was de grote schade onderweg aan de natuur. Overal lagen grote takken op de weg of in het weiland. Sommige wegen waren half geblokkeerd. Vlakbij Ens hebben wij vervolgens ook geholpen de weg vrij te maken van de grote takken die over de weg lagen. Een hele bijzondere ervaring om dit zo mee te maken.

Nadat alles vrij was zijn wij richting Sneek gereden om de volgende bui te onderscheppen, mits die het haalde. Onderweg was het een en al genieten. We keken tegen achterkanten aan van de overgetrokken bui en buien in het oosten en noorden. Om ons heen zagen we rolwolken, arcus kragen, shelfclouds en voor ons zelfs de wallcloud van de supercel boven de provincie Groningen. Het was genieten!

Eenmaal bij Sneek zijn we even wat gaan eten, maar van de buien bleef weinig meer over. Op de terugweg nog één matige bui onderschept, maar daar zat uiteindelijk voornamelijk regen op zonder bijzonderheden. Hierna zijn we veilig teruggekeerd naar Zwolle. Al met al een geslaagde chase.

Aantal bezoekers nu