Stormchase 07-04-2014: Shelfcloud chase

10-04-2014

Na het checken van de kaarten en nog contact te hebben gehad met Matthijs stond ik op het punt om op pad te gaan. Op social media kwamen er veel meldingen binnen van een shelfcloud die vanuit het westen kwam opzetten. De trekrichting van de buien waren noordoost. De buien verplaatste zich aardig snel. Ik moest een keuze maken om of naar het noorden te gaan en de shelfcloud te onderscheppen of wachten op de onweersbuien die vanuit het zuidwesten aan kwamen.Mijn keuze ging uit naar de onweersbuien die uit het zuidwesten kwamen, omdat de shelfcloud te noordelijk ging om hem nog te kunnen onderscheppen.

Onderweg richting het zuiden ben ik nog even gestopt om de kaarten weer te bekijken. Ik zag dat de buienlijn een uiteinde kreeg en snel richting Zwolle groeide. Ik heb de bui in de smiezen gehouden. Even later toen de bui dichterbij kwam keek ik nog even richting het noordwesten. In het noordwesten werd het steeds donkerder en even later zag ik redelijk wat updrafts achter de bomen tevoorschijn komen.

Snel de auto ingesprongen en richting Berkum gereden. Helaas was de tank bijna leeg dus moest ik bij een tankstation even tanken. Nadat ik had betaald liep ik weer naar buiten toe en zag dat er een shelfcloud in ontwikkeling was. Ik had snel de camera gepakt en een foto van genomen.

Nadat ben ik snel naar Berkum toe gereden. Helaas zaten de verkeerslichten behoorlijk tegen... Ten noorden van Berkum was het goed te zien hoe mooi de shelfcloud was. Gelukkig was ik op tijd, want de shelfcloud begon zijn structuur te verliezen. Ik had de auto snel aan de kant gezet en de volgende foto's van de shelfcloud genomen waaronder deze.

Na veel foto's te hebben gemaakt, heb ik de Chaserdrone nog de lucht ingelaten. Door de harde wind was het een beetje moeilijk om hem stil te houden. Heb nog wat foto's gemaakt, maar vanwege de constante verplaatsing van de drone waren de foto's mislukt...

Uiteindelijk was dit een geslaagde chase dag!

Aantal bezoekers nu