Samenvatting seizoen 2021

18-11-2021

Het seizoen was matig, maar op de momenten dat het los ging boven land waren in sommige gevallen extreem! Het noodweer heeft dit jaar voor veel schade veroorzaakt in ons land. Denk hierbij aan DE dag van de supercels op 18 juni. Toen werden Leersum en Oosterwolde/Noordoostpolder getroffen door een zware downburst (valwind). Aantal weken later was Limburg aan de beurt met extreme regenval die op veel plaatsen voor extreme wateroverlast leidde. Mensen verloren hun bezitten en zelfs hun huizen. Het noodweer krijgt steeds meer Amerikaanse taferelen en dit zal in de toekomst steeds vaker voorkomen: vaker valwinden, wateroverlast, grote hagelstenen en meer potentie op tornado's!

Supercel op 18 juni 2021.
Supercel op 18 juni 2021.
omgevallen elektriciteitsmast na de zware downburst op 18 juni 2021
omgevallen elektriciteitsmast na de zware downburst op 18 juni 2021

Hoe kijken wij terug op het afgelopen seizoen?
Het seizoen kwam laat op gang door het koude voorjaar. 24 mei konden we onze eerste chase van het seizoen openen met een brute shelfcloud die bijna over heel Nederland trok. Tegen zonsondergang naderde deze de Noordoostpolder en met de uitgebloeide tulpenvelden gaf dit een prachtig beeld! Iets wat al een tijdje op mijn lijstje stond. Nog geen 3 weken later openden we weer de jacht achter het onweer aan en werden we getroffen door een zware downburst (valwind) met maximale windstoten tot 130 km/uur! De schade in Oosterwolde en de Noordoostpolder waren duidelijk te zien: veel afgebroken takken, omgevallen bomen en her en der materiële schade. In Oosterwolde was de valwind zo sterk dat 4 elektriciteitsmasten het moesten ontgelden. Het toppunt van het seizoen bleef het onweer groot en deels uit. Met enkel kleine settings was 18 juni onze laatste chase van dit jaar.

Shelfcloud over de bollenvelden in de polder op 24 mei 2021
Shelfcloud over de bollenvelden in de polder op 24 mei 2021

Wij houden geen winterslaap!
Ook voor winternieuws kun je hier terecht! De komende winterperiode waarschuwen wij ook voor gladheid, de kans op sneeuw en vorst en delen wij fantastische weerfoto's over de hele wereld.

Planning 2022
Wat de toekomst zal brengen is niet te zeggen. Wel blijven wij actief op onze social media accounts en op onze site www.art-of-thunders.nl kun je het weer blijven volgen! Namens ons allen heel erg bedankt voor jullie interesse in ons en wij hopen dat jullie dit blijven doen!

Aantal bezoekers nu