Ritje naar het ijzige IJsselmeergebied

04-03-2018

Na een aantal ijzige dagen in ons land was het IJsselmeer bijna helemaal dicht bevroren. Opspattend water zorgde voor fraaie ijssculpturen langs de kant van het water. Het is lang geleden dat we dit soort omstandigheden hebben meegemaakt. Veel mensen van het verleden vinden dit de normaalste zaak en dat is ook zo, vroeger kwam dit vaker voor dan nu. Door de opwarming van de aarde, gebeurt dit de laatste tijd slechts 1 keer in de vele jaren. De vorige keer was in 2012/2013.

In de vroege ochtend van 4 maart 2018 gingen de teamleden de auto in en reden richting het IJsselmeer toe. Op de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad, maakten ze een stop om wat foto's te schieten van het ijs. We pakten ook gelijk de zonsopkomst mee om het plaatje compleet te maken.

We waren nog niet klaar en besloten richting de Afsluitdijk te gaan rijden, onderweg zagen we de dooi al verder het land inkomen. Bij de Afsluitdijk besloten we bij het Monument te gaan kijken. Het zag er heel bijzonder uit daar! Dikke plakkaten ijs hingen aan de zijkanten van de walsteigers en als je het IJsselmeer op keek, dan leek het of je ergens in de poolgebieden stond. De stenen langs de kant waren ook allemaal bedekt met een laagje ijs. Wel was het snijdend koud door een matige tot vrij krachtige koude wind, maar dat liet de pret niet bederven.

Na een klein half uurtje reden we de Afsluitdijk af richting Friesland. Het was goed te zien dat de ijssculpturen langs de kant van het water steeds wat verder afnam. Bijna bij het vaste land gingen we nog even kijken, maar echt prachtige plekken konden we daar niet vinden, ook was een groot gedeelte niet toegankelijk om erheen te lopen. Algauw reden we weer op weg richting Zwolle.

Aantal bezoekers nu