Ook een tornado seizoen in Nederland?
In de USA is het tornado seizoen inmiddels begonnen en de afgelopen dagen was het daar al flink raak met (zware) tornado’s die voornamelijk over de zuidelijke staten trokken.
Voornamelijk in april, mei en juni hebben ze in de USA te maken met een tornado seizoen. Dan stroomt er vochtige en warme lucht vanuit de Golf van Mexico noordwaarts en komt in Tornado Alley in aanraking met droge woestijnlucht uit Mexico en koude lucht uit Canada. Dit zijn perfecte omstandigheden voor tornado’s. In dat gebied komen er jaarlijks gemiddeld duizend zwakke en sterke tornado’s voor.
Tornado’s ontstaan vaak in een overgangsgebied van warme en vochtige lucht die scheidt van koele lucht. Ook moet er in de atmosfeer veel wind staan die op verschillende hoogtes uit verschillende richtingen komen. De rotatie kan onderdeel zijn van een rotatie van de hele bui, die in dat geval dan supercel genoemd wordt. Een tornado/windhoos is een wervelwind die vaak zichtbaar is als een slurf onder de onweerswolk. Deze wervelwinden maken grote windsnelheden tot enkele honderden kilometers per uur en een diameter van enkele tientallen meters tot een paar kilometer.
In Nederland komen er jaarlijks gemiddeld op 1 hand te tellen tornado’s voor. De laatste zware tornado die door ons eigen land trok was toen in het jaar 1967. Toen werden Chaam en Tricht het zwaarst getroffen door een EF3 tornado en vielen er 7 doden.
Een tornado seizoen in Nederland kennen we niet echt, want zowel in de zomer als in het winter kunnen zware (onweers)buien tornado’s veroorzaken. Deze zijn dan wel vaak zwak en veroorzaken niet veel schade.
Hoe de toekomst eruit ziet is spannend want door het opwarmende klimaat neemt de potentie op tornado’s ook toe. Ooit zal er weer eens een EF3 of hoger tornado voorkomen in ons land, maar wanneer blijft altijd de vraag… Het kan dit jaar gaan gebeuren, maar het kan ook over 5 a 15 jaar.