Onweer en veiligheid

03-03-2018

Onweer is prachtig, maar ondertussen ook een gevaarlijk weerfenomeen. Tijdens onweer is het niet verstandig om buiten in de velden te gaan staan of onder een boom te gaan schuilen. De bliksem vind je wel (even kort door de bocht gezegd) en krijg je een voltreffer, dan is de kans aanwezig dat je het
niet overleefd. Hier enkele veilige tips tijdens onweer.

Wanneer je buiten bent
Het komt niet vaak voor dat we verrast worden door een onweersbui. Onweer is al vaak in de verte te horen. Dit is een goede kans om een schuilplaats te zoeken. Dat kan in je auto, of als je dichtbij je huis bent in huis. Stel je bent aan het fietsen of aan het lopen en er is geen schuilplaats in de buurt. Ga dan in een open gebied gehurkt (met je voeten tegen elkaar aan) op de grond zitten, totdat het onweer voorbij is. Zo maak je jezelf kleiner en wordt de kans minder dat je geraakt word door de bliksem. Zorg er wel voor dat je niet in de buurt van hoge metalen hekwerken, lantarenpalen, bomen of masten zit. Ga nooit plat op de grond liggen! Ga ook nooit onder een boom staan tijdens onweer. Wanneer de bliksem in de boom slaat kan de boom omvallen of uiteen spatten. Daarbij krijg je alsnog een flinke opdonder, omdat de bliksem dan via de wortels van de boom weg vloeit in de grond.

Wanneer je in de auto of huis zit
In een gebouw of auto ben je het meest veilig tijdens onweer. Zorg er wel voor dat je auto dan hermetisch is afgesloten (ramen en deuren dicht), anders kan je als nog getroffen worden (In een Cabrio bijvoorbeeld). Zorg er ook voor dat je geen metalen aanraakt in de auto. Wanneer de bliksem op je auto slaat zal de ontlading via de banden wegvloeien in de grond. Het is niet nodig om je auto zachtjes tegen een lantarenpaal of iets dergelijke aan te tikken.

Ook in huis of in een gebouw ben je veilig tijdens onweer. Zorg er wel voor dat je voortijdig de tv en radio stekker uit het stopcontact haalt. Deze apparaten zijn gevoelig voor onweer. Op deze manier beperk je de kans op schade aan je apparatuur en is de kans op een inslag kleiner. Ga nooit douchen, handen wassen of de vaat doen tijdens onweer. Als de bliksem ergens buiten in de waterleiding slaat kan het grote gevolgen hebben voor je.

Zie of het onweer bij jou in de buurt is op onze neerslagradar

Lees over het ontstaan van het onweer

Wanneer je op het water bent
Zodra je op het water bent (bijvoorbeeld aan het zwemmen of varen) en er dreigt onweer, zorg ervoor dat je snel uit het water bent en in een nabij gelegen gebouw of in een auto gaat schuilen. Zodra dat niet aan de orde is ga je gehurkt op de grond zitten en wachten tot het onweer voorbij is.
Water geleidt namelijk de bliksem en kan het grote gevolgen hebben voor je.

Hoe kan ik weten of
het onweer dichtbij is of niet?

Als je goed bent in rekenen, kun je makkelijk weten hoever het onweer van je vandaan is. Dit doe je door de volgende formule te hanteren: 343 meter per seconde. Geluid is namelijk langzamer dan het licht. Bijvoorbeeld: Als je in de verte een bliksemflits ziet, duurt het even totdat je de donder hoort. In die tussentijd ga je dan tellen. Hoor je de donder na 2 seconde dan is het onweer 686 meter van je vandaan. (343 x 2)

Om alles duidelijk op een rijtje te zetten staat hieronder wat wel en niet veilig is tijdens onweer.

Wel veilig tijdens onweer
- In een huis of gebouw
- Stekkers uit het stopcontact (TV en radio)
- Met je voeten bij elkaar gehurkt gaan zitten in een open veld
- In een hermetisch afgesloten voertuig (de kooi van faraday)
- Hermetisch afgesloten metalen boot
- In een brede tunnel

Niet veilig tijdens onweer
- Onder een boom
- In de open velden staan/lopen/fietsen
- In een auto die niet hermetisch is afgesloten (bijvoorbeeld een cabrio)
- Buiten nabij gelegen gebouwen etc. (bliksem zoekt niet altijd het hoogste punt)
- Op het water
- Onder een carport, paraplu, afdakje en boom
- Bij het raam
- Plat op de grond liggen
- Douchen of handenwassen
- In een tent
- Bellen
- Buiten activiteiten doen (Vissen, sporten, zwemmen)

Aantal bezoekers nu