Het noorderlicht

23-12-2017
Voornamelijk in de Randstad en in Zuid-Holland is er veel lichtvervuiling
Voornamelijk in de Randstad en in Zuid-Holland is er veel lichtvervuiling

Poollicht (ook wel het noorderlicht genoemd) is een lichtverschijnsel die alleen te zien is bij nacht. Dit zijn vaak gekleurde velden in de atmosfeer. Als het poollicht zich voordoet is er vaak een lichte gloed of is het licht zichtbaar als bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht De kans om het poollicht in de poolstreken te kunnen waarnemen is in de winter het grootst, omdat het daar dan langer donker is. Poollicht wordt vaak veroorzaakt door een zonnewind. Een zonnewind ontstaat vaak wanneer er een uitbarsting op de zon plaats vind.


Het komt vrij weinig voor dat we het poollicht ook in Nederland kunnen waarnemen. De KP waardes moeten een maximum hebben van 7 of hoger om het hier ook te kunnen waarnemen, ook moet het donker en kraak helder zijn. Daarnaast heeft Nederland op de meeste plaatsen ook veel last van lichtbevuiling. Dit verhindert het waarnemen van het noorderlicht. Wanneer de KP waardes over de 7 gaan, is het noorderlicht het beste waarneembaar tussen 22:00 - 01:00 uur. Dan ligt de band bij dit soort stormen over Scandinavië, IJsland en Groenland en kan bij zulke waardes uitwijken richting het zuiden.

Het noorderlicht waarnemen

Om het noorderlicht te kunnen waarnemen/fotograferen moet je een donkere plek zoeken met vrij helder uitzicht naar het noorden. Wanneer het bewolkt is, heeft het geen nut. Met het blote oog zijn ze vaak in onze streken niet heel goed waarneembaar, maar met een camera met hoge sluitertijd lukt dat wel. Zorg er wel voor dat je een statief bij je hebt, want een foto met hoge sluitertijd uit de losse hand nemen zorgt voor veel beweging in de foto.

Tips en instellingen voor het fotograferen van poollicht.

ISO tussen de 400-1600 
Diafragma F4 of lager
Sluitertijd 20 tot 30
Witbalans automatisch
35mm lens of een
groothoeklens
Statief bij je hebben.
Draadontspanner


Aantal bezoekers nu