Downburst richt veel schade aan in Oldebroek en NOP

27-06-2021

18 juni gaat de boeken in als 1 van de bijzondere onweersdagen. De dag was anders dan anders want door de juiste ingrediënten konden er gemakkelijk supercels ontstaan boven ons land. Tegenwoordig komt dit steeds vaker voor in ons land door opwarming van het klimaat. De potentie op enkele tornado’s waren volgens de weermodellen zeer mogelijk, maar bleef in de werkelijkheid uitgesloten. Even los van Leersum waar ook een downburst veel schade heeft aangericht, nemen wij de downburst tussen Oldebroek en de Noordoostpolder onder de loep.

Rond de klok van 17:35 uur. De onweersbui heeft zich al sterk ontwikkeld boven West-Brabant en trekt geleidelijk aan in noordelijke richting. Rond de klok van 18:25 begint deze onweersbui boven Apeldoorn te splitsen en geleidelijk aan ontwikkelde het zich tot een supercel (Een leftmover en rightmover)  

De leftmover trok geleidelijk de polderlandschappen van Oldebroek binnen en wat mij opvalt is dat er gelijk een boogsegment in was ontstaat. Ook wel een bow-echo genoemd. Theorie: De term bow refereert naar de boogvorm van de echo op de radar. Deze ontstaan wanneer er een enorme windtoename is op 1,5 tot 3 km hoogte (700-850 hpa). De toename is gevolg van het ontstaan van een krachtige instroom van lucht vanaf de achterzijde van de bui naar voren toe. De windstoten zullen hierop dan feller uithalen. Op de boog ontstond een felle downburst die een pad aan vernielingen heeft achtergelaten tot diep in de Noordoostpolder. Pas bij Rutten was de kracht van deze downburst er uit.

Hoogspanningsmasten waaiden om en veel materiële schade.
De downburst had een ongelofelijke kracht dat zelfs 4 hoogspanningsmasten bij Oosterwolde het niet konden verdragen en omgevallen zijn. Vermoedelijk speelt achterstallig onderhoudt ook een rol. Dit gebeurt niet vaak in ons land! Helaas is daar niemand in de omgeving (geweest) die waardevolle gegevens heeft kunnen meten van de downburst, maar op oog van de schade zal de wind daar gemakkelijk een keer de 170 km/uur hebben aangetikt.

Teamlid Leon heeft de downburst wel kunnen meten nabij Emmeloord en haalde daar een maximale windstoot van 130 km/uur uit! Ook daar was er veel schade met name aan bomen. Dankzij hulp van sommige mensen hebben we de schade in kaart kunnen brengen en is er duidelijk te zien welk gebied het hardst getroffen is.

De supercel voegde zich in Friesland samen met andere cellen. De rightmover ontwikkelde zich boven Drenthe en Groningen tot een volwaardig, echte Amerikaanse supercel.

Aantal bezoekers nu