Storm en vrachten sneeuw

11-03-2018

storm en vrachten (natte) sneeuw.

Dat het weer iets prachtigs en ongrijpbaars is dat weten we allemaal. Zeker bij Art of Thunders. Ik neem jullie vandaag mee terug naar precies 12 jaar geleden. Het was een unieke dag!

Op de 24e november van 2005 was het in heel weerland druk. De weerkaarten lieten een forse storm zien en daarbij kwam er koude lucht in een rap tempo van de noordpool naar ons land. Wel stond er een wind vanaf zee en de zee was nog ruim 10 graden. Hoe koud kon het worden?

Op de 25e januari zelf gebeurde het. Na een spannende situatie op de kaarten werd duidelijk of de regen of de (natte) sneeuw de overhand zou gaan krijgen. Aan zee waaide het flink en het kwam er tot storm. Takken werden van de bomen gerukt in het uiterste westen van het land terwijl Leeuwarden onder de kern van het lagedrukgebied lag. Mensen die daar woonden maakten het mee en omschreven het als een tijdelijk windstille en heel vreemde situatie. Nog gekker werd het toen in de ochtend de natte sneeuw in de hoge heuvels van de Veluwe zo hard naar beneden kwam dat alles wit begon te worden.

Dikke natte sneeuwlagen hoopten zich op. Lokaal viel er in de hogere gelegen delen van de Veluwe maar liefst 25 tot 30 centimeter dikke nattige sneeuw. Takken konden het gewicht niet meer aan en bij temperaturen rond tot soms net boven het vriespunt begaven ook de stroommogelijkheden in ons land het. Dit gebeurde vooral in het oosten. Hengelo zat 3 dagen zonder stroom en dat met een dik pak sneeuw en kou.

Ook in het koudere Duitsland kwam het op uitgebreide schaal tot ruim 25 centimeter sneeuw. Lokaal viel er zelfs 40 centimeter, gemeten door amateur meteorologen. Een bijzondere dag in de weersgeschiedenis dus. Herhalen doen we voorlopig echter niet.

Aantal bezoekers nu