Maansverduistering

Totale maansverduistering
op 21 januari 2019

Zet deze datum maar alvast in jullie agenda want, in de vroege ochtend van 21 januari 2019 vindt er boven de Benelux weer een totale maansverduistering plaats! De maan beweegt zich dan weer door de schaduw van de aarde heen waardoor er geen direct zonlicht op de maan valt. Echter, een beetje zonlicht valt door de aardatmosfeer en wordt gebroken, waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit geeft dan een rode gloed op de maan af, ook wel de bloedmaan genoemd.

De maan valt in de vroege ochtend om 3:35 uur gedeeltelijk in de bijschaduw. Om 5:41 uur start de totale eclips en eindigt om 6:45 uur. Het hoogste punt wordt om 6:12 uur bereikt, dan is de maan geheel (donker) rood. De eclips eindigt pas om 8:50 uur.
Overzicht van de eclips
Overzicht van de eclips

Helaas kunnen we de gehele eclips niet zien, maar het begin, het hoogste punt en gedeeltelijk de afloop kunnen we wel meemaken. Het einde van de eclips niet meer, omdat het dan al licht is. De zon komt die ochtend om 8:27 uur op.

Teamlid Leon: 'Wat altijd weer spannend maakt is de weersverwachting tijdens de eclips, want is het dan helder of niet? De eclips van afgelopen zomer 2018 was wel redelijk te zien doordat het helder was, maar de eclips in 2015 konden we toen niet waarnemen doordat er veel wolken aanwezig was. Even afwachten dus.... Tegen die tijd kom ik weer met een update'.

De stand van de maan is tijdens de eclips optimaal en is in directe omgeving (zonder belemmering van bomen of hoge gebouwen) zichtbaar. De maan staat op dat moment +/- 25 graden boven de horizon en is te zien in het westen.

Maansverduistering in de avond van 27 juli 2018.
Maansverduistering in de avond van 27 juli 2018.