Uitgelicht: voorjaarsvakantie in wintersferen

(Artikel dinsdag 20 februari).
 
De voorjaarsvakantie nadert voor het midden en noorden van Nederland en bijzonder genoeg daarmee ook de kou. Waar we vanaf de voorjaarsvakantie meestal gaan denken aan een vleugje lente geeft maart daar natuurlijk nooit garantie op en ondanks dat de aarde opwarmt, een groot hogedrukgebied boven Scandinavië zal ook in de toekomst nog geregeld ijskoude winterperioden tevoorschijn kunnen toveren.

Begin februari konden we op sommige plekken ook voorzichtig even op de schaats. Met name in het ZO’en van het land werd het net koud genoeg. Ook op de ondiepe plassen in Friesland werd er door de schaatsfanaten een ritje gewaagd. Het kon allemaal net maar eigenlijk ook niet want op grote schaal werd er niet geschaatst. Met matige vorst in de nachten en overdag vaak 3 tot 5 graden was het vaak net te zacht. Dat zal het nu tot het weekend ook zijn. Het ijs groeit heel langzaamaan, maar een echt forse ijsgroei zit er nog niet in.  

Vanaf het weekend zou het kouder moeten worden. Op grotere hoogte (anderhalve kilometer) wordt het namelijk kouder dan -14 graden! Waarschijnlijk van zondag/maandag tot en met woensdag. In deze periode blijft het overdag waarschijnlijk rond nul en gaat de temperatuur in de nachten in heel het land onderuit naar matige vorst (-5 tot bijna -10 graden). Lokaal zou het zelfs iets kouder kunnen worden dan -10 graden, maar dat is nog onzeker. In dat geval is er sprake van strenge vorst.

IJskoude bovenlucht mooi te zien.

De ijskoude bovenlucht (lager dan -15 graden) komt weinig voor boven Nederland. Ook in hartje winter niet. Echter hoeft de bovenlucht dan niet zo koud te zijn want de zon heeft toch weinig kracht. Nu is de zon aanzienlijk sterker aan het worden en zit schaatsen er normaal gesproken bijna niet in. Door deze bijzonder ijzige kaarten voor de grotere hoogte waarschijnlijk wel. Kanttekening, het duurt nog 6-9 dagen!

Om veilig te schaatsen is minstens 7 centimeter ijs nodig. Volgens de ijspluim halen we dat over precies een week.

Tot die tijd zal het ijs dus maar matig aangroeien maar is er wel sprake van licht winters weer. Behoorlijk koude nachten en overdag een graad of 3-5 met geregeld zon zullen het weerbeeld tot en met zaterdag zijn. Daarna dus waarschijnlijk een poosje echt winter. Na die periode is het koffiedik kijken. Het kan dan vriezen en dooien, zoals de pluim ook mooi laat zien.

Al met al ben ik met een voorzichtig optimisme wel heel positief gestemd en zie ik schaatsen op grote schaal wel als grote mogelijkheid. Ik heb het hier met name over sloten, uiterwaarden en andere ondergelopen weilanden. Voor grotere plassen en sloten op het oosten staat echt te veel wind en wordt de zon echt te sterk. Volgende week gaan we maart al in. Toch is dit ook nog een gouden kans voor alle ijsbanen om alles op alles te zetten voor eindelijk weer een serieuze kans op schaatsen daar. Met name in de avond altijd heel sfeervol. Laten we met zijn allen duimen. Het wordt in ieder geval gezond en koud weer met veel zon.

Opgesteld door: Jelle Muller

 

disclaimer

 Uitleg waarschuwingen

 Adverteren

Aantal bezoekers nu