Meteozwerm Perseïden in aantocht 

Meteozwerm Perseïden in aantocht!

In de maand augustus is de meteozwerm Perseïden weer te zien boven de Benelux. Dit zijn kleine meteoren die met een volle snelheid door de dampkring komen en opbranden, ook wel vallende sterren genoemd. De meteoren zijn helder en erg snel en hebben nalichtende sporen.

De Perseïden bereikt op dinsdag 13 augustus rond 14:00 uur haar maximum. Dan zijn er gemiddeld 85 vallende sterren te zien in een uur tijd. Helaas is het bij ons dan overdag, maar in de nacht van 13 augustus zijn deze ook in grote aantallen te zien met gemiddeld 66 vallende sterren per uur.

Tot 12 dagen voor en na het maximum zijn nog meteoren van deze zwerm te herkennen. Zo is gedurende circa 3 dagen rondom het maximum nog meer dan 25 vallende sterren te zien.

De Perseïden zijn te zien in een noordoostelijke hoek en zijn waar te nemen met het blote oog. Om de meteoren goed te kunnen waarnemen is het aan te raden om de vlaktes op te zoeken met vrij uitzicht naar het noordoosten, ook moet het helder zijn. Een ligstoel en voldoende kleding zorgen voor (extra) comfort.

Maanstand
De maan is voor ongeveer 95% verlicht en is een flinke stoorzender; alleen de helderste meteoren zijn hierdoor dit jaar zichtbaar. De Maan gaat om 4:49 uur onder en stoort daarna niet meer. Het beste moment om Perseïden waar te nemen is op 13 augustus rond 4:00 uur.