Boltek systeem (onweersdetectie)

Sinds eind 2016 runnen wij een eigen bliksemdetectie genaamd het Boltek detectie systeem. Boltek is een bedrijf die software en programma's ontwikkeld voor het detecteren van onweer, dit lijkt sprekend op Lightningmaps. Met een kastje en een antenne wordt de hemel 360 graden afgespeurd naar bliksemontladingen op een afstand van 0 tot 300 km.

Een software op de laptop laat de actuele bliksemactiviteit zien in de Benelux. Niet alleen plot het systeem ontladingen, ook wordt er aangegeven om wat voor type ontlading het gaat (CG- 'CG+ 'IC- 'IC+).

- CG = cloud to ground (blikseminslag)

- IC = Inside Cloud (Binnen in de wolk)

- CC = Cloud to Cloud (wolk naar wolk)

Zo kunnen we analyseren welke type buien het meest gevaarlijkst kunnen zijn of onder de Stormchasers juist interessanter zijn om te chasen. Nadat de ontladingen geregistreerd zijn blijven deze voor enkele minuten op de kaart staan.

Naast het detecteren van de ontladingen heeft dit systeem een extra functie genaamd stormtracker. De functie van Stormtracker is om de sterkte van de onweersbuien te analyseren: wanneer er een hoeveelheid ontladingen worden weergegeven binnen enkele secondes/minuten, dan wordt de onweersbui gemarkeerd met een cirkel. Deze cirkel bestaat uit 3 kleuren: Laag is geel, matig is oranje en zwaar is rood.

Als algemene plaat is dit systeem zeer geschikt voor stormchasen of meteo bewaking bij een evenement. De afstand van de dicht bijzijnde ontlading wordt nauwkeurig aangegeven hoever het onweer nog bij je vandaan is.