Prognose

De prognose voor de komende 24 uur bij bijzondere weersverschijnselen. Voor actueel volgen van de buien ga naar de neerslagradar.

Verwachting geldig voor: 16-05-2022

Situatie
Een zuidelijke aanvoer zorgt bij ons voor (zomerse) warmte. Op deze stroming trekt op maandagmiddag een vore over ons land heen. Hierop wordt de lucht enig onstabiel waardoor er gemakkelijk buien op kunnen ontstaan.

Neerslag
Op nadering van de vore zullen er geleidelijk regen en onweersbuien tot ontwikkeling komen. Dit gebeurt na een uur of 13:00 uur. CAPE waardes variëren tussen de 300 tot lokaal 1000 J/KG. Hoogste waardes in het zuidoostelijke deel van Nederland. Daar ook dan de meeste kans op onweer. Bliksemactiviteit meest matig. Effectieve schering schommelt rond de 20 kts, waardoor de buien vooral uit single tot multicells bestaan. Kans is aanwezig dat deze zich clusteren tot een lijn, indien dit gebeurt dan is een arcus/shelfcloud niet uitgesloten. Plaatselijk kan het even flink regenen en in combinatie met de droogte zal het water moeizaam in de grond opgenomen worden, waardoor lokaal, kleinschalig wateroverlast niet uitgesloten is.  

Tegen de avond trekken de (onweers)buien via het noordoosten weg en wordt het weer droog.

Windstoten
Tijdens buien kans op windvlagen.

Uitleg

Waarom waarschuwen?
Wij waarschuwen voor gevaarlijk weer zodat mensen zich tijdig kunnen voorbereiden op gevaarlijk weer. Door tijdig te waarschuwen is de kans op schade en letsel kleiner dan als er niet gewaarschuwd wordt.

Art_of_Thunders geeft waarschuwingen uit voor:

- Onweer
- Grote hagelstenen weerfenomenen
- (Zware) windstoten weerfenomenen
- Wateroverlast  weerfenomenen
- Hoosverschijnselen  weerfenomenen

- Sneeuw
- Gladheid  weerfenomenen
- Stuifsneeuw weerfenomenen
-  IJZEL
weerfenomenen

Kans op onweer/sneeuw 15 en 50%
In dit gebied bestaat er een kans op onweer/sneeuwval

De risico's vallen onder de weerfenomenen waar wij voor waarschuwen.

Risico gering
Er bestaat een kleine risico dat er een bepaalde weerfenomeen voorkomt. De kans op lokaal schade en overlast is nihil.

Risico matig
Er bestaat een matige risico dat er een bepaalde weerfenomeen voorkomt. De kans op lokaal schade en overlast is aanwezig en. De impact kan dan significant zijn. Aangeraden om dan geregeld de neerslagradar te raadplegen.

Risico hoog
Er bestaat een hoge risico dat er een bepaalde weerfenomeen voorkomt. De impact is dan ook zwaar waardoor de kans op schade en overlast op uitgebreide schaal groot is.

Risico extreem hoog
Er bestaat een extreem hoge risico dat er een bepaalde weerfenomeen voorkomt. De impact is dan ook extreem waardoor er veel schade en overlast op uitgebreide schaal voorkomen.

**De intensiteit bepaald hoe hoog het risico is. Bijvoorbeeld: Staat deze op geel dan is er een geringe risico maar is de intensiteit paars dan is het risico extreem hoog.**

Aantal bezoekers nu