Prognose

De prognose voor de komende 24 uur bij bijzondere weersverschijnselen. Houdt de neerslagradar goed in de gaten!

Situatie
Een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan zorgt tijdelijk voor een sterke zuidelijke stroming met daarop warme lucht. Achter het warmtefront stroomt inmiddels zachte lucht ons land binnen. In de loop van zondag wordt de atmosfeer zeer onstabiel waardoor de kans op buien zal toenemen. Zondagavond nadert een koufront het westen van Nederland die een einde maakt aan de warmte.

Neerslag
In de ochtend zien we boven het noordwesten van Frankrijk pruttelende buien die richting de Benelux zullen trekken en zullen snel in activiteit toenemen. Verwacht wordt dat deze buien tussen 8:00 – 14:00 uur over ons land heen trekken. Het zuidoosten lijkt buiten de boot te vallen en zal het droog houden. CAPE waardes nemen in de ochtend geleidelijk toe richting de 300 tot 700 J/kg, waardoor onweer goed mogelijk is. Bliksemactiviteit matig tot soms even hoog. Effectieve schering ligt rond de 40 kts. Convectiemodus van deze buien vooral goed georganiseerde multicells (clusterbuien).

In de loop van de middag verlaten de laatste regen en onweersbuien het noorden van Nederland, maar richting de avond trekken er vanuit het zuidwesten opnieuw regen en onweersbuien over ons land heen. Timing is nog onzeker en ook de positie van deze buien is nog onzeker. Het westelijke deel van Nederland heeft sowieso de beste papieren. CAPE waardes liggen op dat moment hoog en bedragen tussen de 800 tot lokaal 1900 J/kg, waardoor onweer opnieuw goed mogelijk is. Bliksemactiviteit matig tot hoog. Er kan grote hagelstenen tussen zitten met een doorsnede van 1-3 cm. Effectieve schering bedraagt 40 tot 50 kts. Convectiemodus van deze buien vooral goed georganiseerde multicells. Gezien de hoeveelheid neerslag die er kan vallen is plaatselijk wateroverlast niet uitgesloten. In de nacht naar maandag verlaten de meeste regen en onweersbuien ons land weer en zitten wij weer in de koelere lucht.

Wind(stoten)
Tijdens buien kans op windstoten rond de 75 km/uur.

Uitleg

Waarom waarschuwen?
Wij waarschuwen voor gevaarlijk weer zodat mensen zich tijdig kunnen voorbereiden op gevaarlijk weer. Door tijdig te waarschuwen is de kans op schade en letsel kleiner dan als er niet gewaarschuwd wordt.

Art_of_Thunders geeft waarschuwingen uit voor:

- Onweer
- Grote hagelstenen weerfenomenen
- (Zware) windstoten weerfenomenen
- Wateroverlast  weerfenomenen
- Hoosverschijnselen  weerfenomenen

- Sneeuw
- Gladheid  weerfenomenen
- Stuifsneeuw weerfenomenen
-  IJZEL
weerfenomenen

Kans op onweer/sneeuw 15 en 50%
In dit gebied bestaat er een kans op onweer/sneeuwval

De risico's vallen onder de weerfenomenen waar wij voor waarschuwen. Bijvoorbeeld windstoten.

Risico gering
Er bestaat een kleine risico dat er een bepaalde weerfenomeen voorkomt. De kans op lokaal schade en overlast is nihil.

Risico matig
Er bestaat een matige risico dat er een bepaalde weerfenomeen voorkomt. De kans op lokaal schade en overlast is aanwezig en. De impact kan dan significant zijn. Aangeraden om dan geregeld de neerslagradar te raadplegen.

Risico hoog
Er bestaat een hoge risico dat er een bepaalde weerfenomeen voorkomt. De impact is dan ook zwaar waardoor de kans op schade en overlast op uitgebreide schaal groot is.

Risico extreem hoog
Er bestaat een extreem hoge risico dat er een bepaalde weerfenomeen voorkomt. De impact is dan ook extreem waardoor er veel schade en overlast op uitgebreide schaal voorkomen.

**De intensiteit bepaald hoe hoog het risico is. Bijvoorbeeld: Staat deze op geel dan is er een geringe risico maar is de intensiteit paars dan is het risico extreem hoog.**