Prognose lange termijn

De verwachtingen worden gebaseerd op weerkaarten, eigen inzicht en natuurlijk een beetje gevoel. We houden er erg van om een goed en realistisch beeld neer te zetten over de verwachting op korte en lange termijn. Vooral op lange termijn gaat dit nog wel eens mis natuurlijk. 

Prognose gemaakt: 23-06-2020

Door: Leon Eikenaar

Volop zomer tot zelfs mogelijk tropisch. Weekend onweer?

De komende dagen hebben we te maken met zomerse warmte vanuit het oosten/zuidoosten. Het kwik ligt de komende dagen boven de 25 graden. De kans op de tropische 30 graden is in de laatste paar runs afgenomen. Vooral vrijdag kan het lokaal tropisch worden in het zuiden van Nederland. Het is erg afhankelijk hoever het wil opwarmen en hoe sterk de warme stroming is…

Onweerskansen
Voor de onweerliefhebbers goed nieuws! Want in de afgelopen dagen zijn de onweerskansen richting het weekend flink toegenomen. Wel is de timing nog heel onzeker en berekenen de weermodellen deze kansen verschillend. Als we kijken naar de recente runs van GFS en EC dan zijn de onweerskansen richting vrijdagavond en zaterdag verplaatst. Vooral op vrijdag is de lucht zeer onstabiel en dat kan lijden tot stevig onweer. CAPE waardes lopen die avond op richting de 1000 tot 2000 J/kg en ook in de nacht naar zaterdag zijn de onweer parameters gunstig. Effectieve schering mag nog wel een tikkeltje beter want voor nu wordt er slechts 10 tot 20 kts berekend. Dat levert slechts enkele single cells tot een lokale multicel op. Gelukkig nog genoeg tijd om de kansen zien te verbeteren of het loopt misschien wel met een sisser af… We gaan van het beste uit en blijven het volgen!

Na vrijdag of zaterdag is het wel gedaan met de zomerse warmte en ligt het kwik overdag tussen de 20 tot 25 graden. Nog steeds warm maar niet meer zo warm als deze dagen.

Zie ook