Prognose lange termijn

De verwachtingen worden gebaseerd op weerkaarten, eigen inzicht en natuurlijk een beetje gevoel. We houden er erg van om een goed en realistisch beeld neer te zetten over de verwachting op korte en lange termijn. Vooral op lange termijn gaat dit nog wel eens mis natuurlijk. 

Prognose gemaakt: 06-05-2021

Door: Leon Eikenaar

Zondag (zomers) warm met stevige regen en onweersbuien


Richting het weekend komen wij tijdelijk in een andere stroming terecht die zorgt voor een zuidelijke aanvoer met daarop warme lucht uit Spanje. Dit komt door een hoog boven Europa en een actief lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan.

Zaterdagavond trekt een warmtefront met daarop een gebied met neerslag over ons land heen en brengt ons daarachter in de warme sector. Het hoog verplaatst zich verder richting het oosten van Europa waardoor het lagedrukgebied meer terrein gaat winnen en ons weerbeeld vanaf zondag gaat beïnvloeden.

De warmte opstoot zorgt op zondag voor zomerse temperaturen! Op veel plaatsen wordt het boven de 20 graden. Hoe warm het uiteindelijk gaat worden schommelt nog wel, het is erg afhankelijk hoe sterk de stroming is die de warmte aanvoert.

Zondag onweer

Droog verloopt het niet want de atmosfeer is zodanig onstabiel dat er buien worden verwacht. Het lijkt erop dat dit in 2 etappes gaat gebeuren. De eerste reeks in de ochtend en begin van de middag en de 2e die dan ook gelijk een einde maakt aan de warmte zal in de avond en nacht naar maandag ons land passeren.

Voor de onweerliefhebbers eindelijk eens wat actie in de tent want de buien die gaan vallen zullen stevig uitpakken. Capewaardes nemen op zondag toe richting de.... tot.... j/kg waardoor onweer goed mogelijk is. Bliksemactiviteit zal vooral matig zijn. Effectieve schering ligt vrij hoog rond de 40 kts waardoor deze buien zich goed kunnen organiseren tot multicells en lange afstanden kunnen afleggen. De kans op een supercel is die dag niet uitgesloten maar dan moet het wel goed samen vallen. Ook grote hagel wordt er verwacht tijdens deze buien. Het westelijke deel van Nederland heeft tot zover de beste papieren.


Toch zitten er nog enkele haken en ogen aan. Vooral de buien die in de avond verwacht worden is een belangrijk aandachtspunt en timing is dan ook cruciaal! We hebben nog een paar dagen te gaan en blijven het in de gaten houden! Wel zal dit een leuke opening van dit seizoen zijn :D

 

Zie ook