Prognose lange termijn

De verwachtingen worden gebaseerd op weerkaarten, eigen inzicht en natuurlijk een beetje gevoel. We houden er erg van om een goed en realistisch beeld neer te zetten over de verwachting op korte en lange termijn. Vooral op lange termijn gaat dit nog wel eens mis natuurlijk. 

Prognose gemaakt: 19-07-2021

Door: Leon Eikenaar 

Zomerse warmte. Later ook regen en onweersbuien.
De komende week krijgen wij te maken met stabiel zomerweer dankzij een hoog boven Schotland. Wel zorgt het hoog voor een noordelijke stroming maar gelukkig is deze gevuld met milde lucht. Dit betekent temperaturen rond de 21 graden en een afwisseling van wolken en zon.

Richting volgend weekend komt een lagedrukgebied ten zuiden van de Britse Eilanden te liggen. Hierdoor verandert op zaterdag de stroming bij ons en komt dan tijdelijk meer uit een oostelijke richting. Temperaturen zullen dan iets verder gaan stijgen richting de 24 tot lokaal 29 graden. Dit is erg afhankelijk hoe sterk de stroming is. Weermodellen berekenen ook soms de tropische 30 graden dus het is nog even onzeker hoe warm het uiteindelijk gaat worden.

Toenemende kans op regen en onweersbuien.

Het laagje zorgt niet alleen voor warmere lucht, ook brengt deze flink wat onstabiliteit met zich mee. Weermodellen berekenen  met name zaterdagavond en in de nacht naar zondag en zondag overdag regen en onweersbuien. Een vore zal zaterdagavond zijn eerste intrede maken met daarop onweersbuien. Ook zondag hebben we te maken met regen en onweersbuien en die week daarop zal het wisselvallige weer aanhouden.

Krijgen we nog stabiel zomerweer?
Tja... Sommige weerbureau ‘s zijn er zeker van dat het zomerweer in augustus zal terugkeren in eigen land, maar gezien de trend van de afgelopen periode blijft het instabiel. Wellicht dat we een aantal mooie dagen kunnen verwachten maar lang stabiel zomerweer zit er niet echt in.