Prognose lange termijn

De verwachtingen worden gebaseerd op weerkaarten, eigen inzicht en natuurlijk een beetje gevoel. We houden er erg van om een goed en realistisch beeld neer te zetten over de verwachting op korte en lange termijn. Vooral op lange termijn gaat dit nog wel eens mis natuurlijk. 

Prognose gemaakt: 18-01-2021

Door: Leon EIkenaar

Herfstachtig weer op komst! Donderdag onstuimig.

Van de kou/sneeuw naar onstuimig weer. De komende dagen krijgen we te maken met een zuidwestelijke stroming met daarop ook zachte lucht. Een depressie nabij IJsland diept verder uit en ligt woensdag boven de Britse Eilanden en schuift op donderdag over de Noordzee heen richting Scandinavie toe.. Rondom de depressie trekt de wind fors aan. Vooral donderdag wordt het onstuimig met stormachtig weer langs de noordwestkust en in het Waddengebied.

Vanaf woensdag wakkert de wind steeds meer verder aan en gaat het hard waaien. De depressie diept steeds verder uit met op donderdag een kernwaarde van 955 hpa. Die dag wordt het dan even onstuimig in ons land met een matige tot (vrij) krachtige wind boven land en hard tot stormachtig langs de kust en in het Waddengebied. Mogelijk dat er zelfs even een storm kan staan in het Waddengebied, maar dat is nog even afhankelijk hoever de depressie gaat uitdiepen. Ook berekenen weermodellen (zware) windstoten voor die dag tot 110 km/uur. De piek wordt met name in de ochtend behaald, daarna neemt de wind langzaam af.

Hoge temperaturen
Doordat de straalstroom boven ons land komt te liggen wordt er een hoeveelheid zachte lucht uit het zuiden van Europa onze kant op getransporteerd. De temperaturen liggen de komende dagen rond de 10 graden.

Koufront
Aandacht is het koufront die op donderdagochtend een einde maakt aan het zachte weer. Hierop kunnen er verspreid over het land zware windstoten voorkomen tot 100 km/uur. Het koufront brengt ook een actief neerslaggebied met zich mee. Het gebied trekt wel in rap tempo over het land heen.

Zie ook