Prognose lange termijn

Draag ons een warm hart toe door een kleine donatie achter te laten. Al is het bedrag nog zo klein, wij zijn echt met alles geholpen! Zo kunnen wij onze diensten in de toekomst voor jullie blijven doen. Alvast bedankt! Meer info

De verwachtingen worden gebaseerd op weerkaarten, eigen inzicht en natuurlijk een beetje gevoel. We houden er erg van om een goed en realistisch beeld neer te zetten over de verwachting op korte en lange termijn.

Prognose gemaakt: 01-02-2023

Door: Leon Eikenaar 

Winterse kaarten op lange termijn. Zeker is het nog niet 

De laatste meteorologische wintermaand gaan we tegemoet en velen zagen koning winter al niet meer terug komen. Een geblokkeerd weerpatroon zorgde de afgelopen tijd voor zacht winterweer of beter gezegd herfstachtig weer met soms veel wind en regen. Lange termijn modellen laten de maand februari warm verlopen maar 1 ding is wat sommigen over het hoofd zien en dat is dat het model globaal berekend. Dit betekent dat kortstondige koude luchtbellen niet in de berekeningen mee worden genomen. Echter kan 1 verandering al het hele roer om laten slaan....

Voor het zover is verloopt het deze week nog vrij wisselend met soms droge dagen, maar ook regenachtige dagen. Het hoog boven de Azoren en lagedrukgebieden in de poolgebieden zorgen samen voor dit weerbeeld.

Richting volgende week lijkt er wat interessants te gebeuren want dan schuift het Azoren hoog meer richting het noordwesten van Europa en dat zorgt voor een meer rustig weerbeeld met dalende temperaturen. Of het tot echt winterweer gaat leiden hangt veel af of het hoog zich verder zal doorzetten naar Scandinavië. 


Scenario winter. 

Mocht het hoog doorzetten naar Scandinavië dan krijgen we een oostelijke tot noordoostelijke stroming met daarop koude lucht uit Rusland. Temperaturen dalen dan overdag richting het vriespunt of iets daarboven en in de nachten zal het dan licht tot matig gaan vriezen

Scenario normaal 
Nu beide weermodellen met winterweer komen hebben de addertjes zich ook al onder het gras verstopt want op zo'n termijn kan het nog alle kanten op. Het hoog zal een beweging maken volgende week maar of het ook in slaagt om zich door te breken richting Scandinavië hangt veel af van de lagedrukgebieden in de poolstreken. Mocht dit niet lukken dan zal het hoog zich boven Europa gaan nestelen en dat zorgt alsnog voor een rustig weertype maar geen winterse kou. 
Weerpluimen van ec en gfs tonen aan dat het nog onzeker is.
Weerpluimen van ec en gfs tonen aan dat het nog onzeker is.
Media zal de komende dagen vol op los gaan maar zeker is het nog allemaal niet. Leuk is het wel om te volgen maar neem het tot zover nog met een korrel zout. Mocht het doorzetten komen wij met een nieuw bericht. 


Uw bedrijfsnaam op onze site?
Klik hier

Aantal bezoekers nu