Live blog: onweerskansen 9 juli 2024

09-07-2024

Welkom op onze live blog! Hier houden wij jullie up to date over de laatste ontwikkelingen voor vanavond! Berichtgeving gaat van oud naar nieuw

 • 9:50 uur

Waarschuwing van kracht voor stevige regen en onweersbuien met (zware) windstoten!Aandacht! In de laatste runs zijn de windstoten verder geëvalueerd, dit is ook de reden dat we pas nu een waarschuwing uitbrengen met een high risk voor zware windstoten (Gevaar op downburst aanwezig), ook is het duidelijker waar de zwaarste onweersbuien zullen gaan overtrekken. Advies om lichte voorwerpen/spullen veilig te stellen en houdt de berichtgeving goed in de gaten! Een gewaarschuwd mens telt voor 2. Klik HIER voor de waarschuwing


 • 11:00 uur.

Precies een jaar geleden kregen wij ook te maken met stevige regen en onweersbuien! Zo zorgde een HP supercel bij Zwolle voor flink wat wateroverlast. Een buienlijn die later volgde zorgde voor een fotogenieke shelfcloud! Klik HIER om ons avontuur terug te lezen van die dag en staan er ook meer foto's op van de HP supercel en de shelf.

Ook vandaag zal er regionaal overlast komen van de zware windstoten. Schade is dan ook goed mogelijk! Zet uit voorzorg lichte voorwerpen binnen.


 • 12:00 uur.

Het begint buiten al aardig warm en benauwd aan te voelen. De warmte trekt ons land in en de temperatuur ligt overal al boven de 20 graden. In oosten, zuidoosten en zuiden is het al (bijna) zomers warm! Vanmiddag wordt het op de meeste plaatsen echt zomers warm met temperaturen tussen de 25 tot lokaal 31 graden. ideale temperaturen om de boel goed op te laten warmen voor het front die later komt.


 • 12:30 uur

Nieuwe run van het Harmonie is binnen en laat duidelijk nog (zware) windstoten zien op het front die vanavond over ons land trekt. In vergelijking met andere weermodellen zit er nog enig verschil in. De  gemiddelde komt wel rond de 80 a 90 km/uur uit, maar convectieve windstoten kunnen zwaarder uitpakken met uitschieters tot 120 km/uur!


 • 13:00 uur

Opvallende temperatuur verschillen zodra het koufront ons land passeert. Voor het front is het nog drukkend warm met 25 tot 31 graden terwijl achter het front slechts 16 graden wordt.


 • 15:00 uur

De eerste onweersbui trekt België binnen en de rest zal geleidelijk aan volgen vanuit Frankrijk. Op het eerste oog valt het nog mee, maar deze buien zullen boven noordwest Frankrijk en de Benelux verder tot ontwikkeling komen! Na verwachting zullen de eerste buien tussen 16:00 - 17:00 uur het zuiden/zuidwesten van ons land bereiken.

Volg de buien HIER


 • 15:22 uur

Nabij Cambrai Frankrijk trok kort geleden een supercel langs en is inmiddels België binnengekomen. Aan de dopplers te zien zit er wat rotatie in de cel. Oppassen geblazen!

Foto van Jules Creteur


 • 16:40 uur
  Een zware onweersbui heeft in Brussel voor wateroverlast gezorgd. Sommige straten staan compleet onder water. 
   Foto van  Dimitri Strobbe


 • 18:05 uur

Waanzinnige foto's komen er binnen van een dikke shelfcloud in het zuidwesten van Nederland zoals deze uit IJzendijke Zeeland. De onweersbuien hebben inmiddels het zuidwesten van Nederland bereikt en trekken gedurende avond richting het noordoosten toe. hagel, zware windstoten en lokaal wateroverlast zijn mogelijk! Foto van Hans van der Velden


 • 18:30 uur

Nog altijd raast een stevige onweersbui (supercel) voor het front uit over het oosten van Noord-Brabant. Hagelparameters geven een hoge risico aan op grote hagelstenen. 


 • 18:40 uur

Ook vanuit Rotterdam komen er meldingen binnen van deze waanzinnige shelfcloud! Als er niks voor het front uit gaat ontstaan kan bijna heel Nederland een blik vangen op deze shelfcloud! Foto van Eric Offereins


 • 18:55 uur.

Alert! Flink wat rotatie aanwezig op de supercel nabij Uden! Tot zover zijn er nog geen hoosverschijnselen gespot, maar potentie blijft aanwezig! Meerdere ooggetuigen melden wel van een roterende wallcloud.

Zie filmpje op onze Facebookpagina


 • 20:10 uur

De N277 ligt vol met omgevallen bomen en afgeknakte takken door passage van de supercel. Met man en macht wordt er flink aan gewerkt om de weg weer vrij te krijgen voor het verkeer. Foto via Transport Online

De supercel nabij Apeldoorn wordt bijna in het front mee ingezogen. Actueel ligt het gebied van Den-Helder tot Nijmegen en beweegt zich noordoostwaarts. Tijdens passage altijd kans op (zware) windstoten!


 • 21:40 uur

Alleen in het oostelijke deel van Nederland trekken er nog stevige onweersbuien over. Daarachter volgt nog een bak met regen. Vanuit het zuidwesten wordt het droog.

Aantal bezoekers nu