Prognose lange termijn

De verwachtingen worden gebaseerd op weerkaarten, eigen inzicht en natuurlijk een beetje gevoel. We houden er erg van om een goed en realistisch beeld neer te zetten over de verwachting op korte en lange termijn. Vooral op lange termijn gaat dit nog wel eens mis natuurlijk.
 

 

 

 

Volgende week koud winterweer met matige tot strenge vorst in de nacht. Enkele ijsdagen zeker mogelijk

 
UPDATE 7:25
 

De weerkaarten blijven koud voor de komende week. Koude lucht trekt vanaf zondag over ons land. De temperatuur komt vanaf dan op slechts 1 of 2 graden overdag te liggen en in de nachten gaat het kwik onderuit naar -5 tot -8 graden. Met een veelal matige oostenwind en een hele droge lucht voelt het echt ijzig aan.

Vanaf dinsdag lijkt er nu echt die koude bovenlucht over te gaan trekken. Dat resulteert op dinsdag, woensdag en donderdag in temperaturen van 0 tot -2 graden overdag! In de nacht kan het kwik met -6 tot -9 en zeker in het oosten ook wel -10 graden (strenge vorst) flink uithalen.

Na vrijdag wordt het onzeker maar ik verwacht dat we voor vrijdag al kunnen schaatsen op kleinere sloten. Meertjes die nog niet dicht liggen worden wel lastig want er staat veel wind.

Tot slot neem ik jullie mee naar een onzekere periode, namelijk volgend weekend. Of de dooi komt dan binnen, of de koude bovenlucht houdt stand en lagedrukgebieden blijven op weinig afstand zuidelijk van Nederland. Op deze manier kan de kou zich nipt handhaven en kunnen we weleens te maken krijgen met grote kansen op sneeuw. Het is even afwachten maar dit is een optie. In een kansverdeling zou ik zeggen, 20% kans op echt koud winterweer, 40% kans op een kwakkelweertype met geregeld sneeuw en 40% kans op zachter weer. Hoe het precies uitpakt, dat hoort u van mij of Leon en Matthijs de komende dagen. Duidelijk mag zijn dat we eerst kunnen genieten van een week flink winterweer, of als u niet zo van kou houdt, een warme kachel.

 

Hier de kaarten van het GeFS. Het gemiddelde van de berekeningen van het Amerikaanse weermodel. Het geeft de mogelijkheden weer voor veel sneeuw en handhaving van enige kou.

(Jelle)
 
 
Gisteren schreef Leon een goed artikel, lezen waard!
 

Net op de valreep wordt het toch nog even goed koud in ons land! De afgelopen dagen hadden wij met jullie de kaarten al doorgenomen en we kunnen jullie verzekeren dat we een paar koude dagen gaan krijgen!

Het Scandinavisch hoog heeft zijn positie genomen en wordt er vanuit Rusland koude lucht aangevoerd. We hebben momenteel al te maken met een schrale noordoosten tot oostelijke wind die helemaal uit die streken komt (Rusland). In de nachten hebben we al te maken met lichte tot matige vorst, maar overdag komt het kwik nog gemakkelijk boven het vriespunt uit (4-6 graden).

Vanaf het weekend daalt het kwik meer door een betere aanvoer van koudere lucht vanuit Rusland.
Een bel met zeer koude lucht ontstaat boven Rusland en wordt door het hoog meegevoerd richting Europa. Op maandag beginnen we te pas te merken dat de lucht steeds verder gaat afkoelen. De temperatuur op 1,5 km hoogte ligt dan al rond de -15 graden. Op woensdag en donderdag wordt het nog iets kouder met temperaturen rond de -18 graden!


Steeds meer koude lucht wordt er naar Europa toe getranspoteerd.


Temperatuur op 1,5 km hoogte op woensdag.

Temperatuur verwachting
We hebben al een voorproefje van een licht winterse weertype met ’s nachts lichte tot matige vorst en overdag temperaturen nog ruim boven het vriespunt. Dit zal de komende dagen en voornamelijk na het weekend snel veranderen! Vanaf zondag zien we geleidelijk de temperatuur overdag steeds meer naar het vriespunt kruipen. In de nachten gaat het op veel meer plaatsen matig vriezen. Vanaf maandag zien we de kans verder toenemen op een regionale ijsdag. Dit betekent dat de temperatuur overdag niet boven de 0 graden uitkomt. Sommige modellen gaan al voor zondag regionale ijsdag.

Vanaf woensdag wordt het menens! Dan blijft het overdag op veel plaatsen licht vriezen. Misschien dat het in Zeeland in de middag iets boven het vriespunt kan uitkomen. Betekent wel dat we landelijk een ijsdag kunnen noteren op woensdag, donderdag en heel misschien ook de vrijdag.

Overdag is het al koud, maar ook ’s nachts is het koud met op veel plaatsen matige vorst. De koudste nacht wordt tot zover in de nacht naar donderdag berekent met in het binnenland kans op strenge nachtvorst met temperaturen onder de -10 graden. Dit mede door een wolkeloze nacht aldus ECMWF weermodel. Mogelijk dat er lokaal in de nacht naar woensdag de -10 behaald wordt, maar dat is afhankelijk hoe breed het gaat opklaren.

Geregeld de zon te zien, maar ook trekken er wolkenvelden over.
De dagen die volgen zullen voornamelijk droog en zonnig verlopen, voornamelijk de eerst komende dagen. Volgende week zien we meer kans op wat wolkenvelden met name op dinsdag.

Sneeuwkansen
Een vraag die we geregeld krijgen: komt er dan ook sneeuw? Ja en nee. De komende periode zien we geen sneeuwkansen op de kaarten staan, wel laten sommige modellen wat lichte signalen zien op maandag en dinsdag. Voornamelijk dinsdag is het signaal beter en bestaat er die dag dan een kans op lichte sneeuwval. Een eventuele sneeuwdekje is dan wel mogelijk gezien de grond al onder het vriespunt ligt.

Schaatsweer?
De meeste schaatsliefhebbers zitten al op hun puntje van hun stoel zodra er over de schaatskansen gesproken worden, maar hoe groot is die kans eigenlijk? Veel mensen spreken al dat we volgende week op de schaats kunnen en sommigen krijgen al last van een Elfstedenkoorts. Dat laatste is onwaarschijnlijk en niet haalbaar op zo’n termijn. Het ijs mag dan flink aangroeien tot wel 12 a 16 cm dik op uitgebreide schaal.

Schaatsen zit er wel in voor volgende week, maar niet overal kan er geschaatst worden. De noordoostelijke tot oostelijke wind is best verraderlijk voor de ijs aangroei, want er waait continu en dan voornamelijk op de vlaktes een matige wind. Ondergelopen weilanden, ondiepe sloten of schaatsbanen die onder water zijn gezet maken de meeste kans om op te schaatsen. Op grote meren en diepe sloten zal het geen mogelijkheid worden om op te gaan schaatsen. De ijspluim ziet er heel positief uit met een groei tot 12 centimeter dik, maar wij vermoeden dat dit model de wind niet meegerekend heeft, waardoor de dikte uiteindelijk lager kan uitvallen dan aangegeven is. De zon is ook een aandachtspunt, maar zal rond de koudste dagen weinig invloed geven door de lage dauwpunten.


 

Na vrijdag
Na vrijdag wordt het onzeker met de temperatuur verwachting. Het ECMWF weermodel laat het rustig doorwinteren, maar is dan wel minder koud geworden. Het GFS weermodel laat de temperatuur redelijk stijgen en verdwijnt de vorst uiteindelijk uit ons land. Spannend!

Op zondag of maandag komen wij weer met een nieuwe prognose. Tussen door blijven wij jullie op de hoogte houden over de laatste ontwikkelingen bij LiveBlog. Vergeet die pagina niet in uw favorieten te zetten!

Opgesteld door Leon Eikenaar
Prognose gemaakt op 22-02-2018

 

disclaimer

 Uitleg waarschuwingen

 Adverteren

Aantal bezoekers nu