Prognose lange termijn

De verwachtingen worden gebaseerd op weerkaarten, eigen inzicht en natuurlijk een beetje gevoel. We houden er erg van om een goed en realistisch beeld neer te zetten over de verwachting op korte en lange termijn. Vooral op lange termijn gaat dit nog wel eens mis natuurlijk.

Verkeerschaos en record file opkomst? 

Morgen wellicht totale verkeerschaos na een zondag met ontzettend veel sneeuw na een zondag met op veel plaatsen sneeuwpret. Doen we dit nog een keer over?

Er viel vandaag wel ruim 4-8 cm sneeuw in Zuid-Nederland en op het moment dat de sneeuw Overijssel bereikte ging de temperatuur in Zeeland heel snel naar een graad of 4. Hier viel her en der nog wat lichte regen.

Terwijl de voetbalwedstrijden afgelast werden, er diverse ongelukken plaatsvonden en er op veel plaatsen in midden Nederland 6 tot lokaal 12 centimeter sneeuw viel ging ook de temperatuur in Zuid-Nederland fors omhoog. Inmiddels ligt de nul graden grens op Amsterdam-Enschede. Daaronder dooi, daarboven een fractie onder nul met wat lichte sneeuw.

Die dooigrens schuift nog wat op. Maar later op de avond schuift de vorstgrens vanuit het NW’en van het land weer verder naar het zuiden. Met opklaringen kan het boven de sneeuw 0 tot -4 graden worden. Onder de wolken blijft het rond nul.

 

 

MAANDAG

En dan de dag waar het u ongetwijfeld om zal gaan. De temperatuur loopt overal weer op naar ongeveer 0 tot 2 graden in de gebieden met sneeuw zo halverwege de ochtend. In het zuiden wellicht wat hogere temperaturen. De bewolking neemt snel toe en van het zuiden uit begint het langzaam te regenen en wat te natte sneeuwen. Dit gaat vrij snel over in sneeuw en de zone schuift op naar het noorden.

Rond 12:00 ligt het gebied met neerslag met de voorste begrenzing op Den Haag-Nijmegen. Dit schuift steeds sneller naar het noorden en om 17:00 heeft de neerslag ook Friesland en Groningen bereikt. Daar blijft het overigens niet zo lang hangen en daardoor sneeuwt het er minder lang. Ook in het uiterste westen denk ik dat de neerslag vrij snel kan wegschuiven naar het oosten maar dit is nog wat onzeker en dat kan tot op het laatste moment wat veranderen.

In de gebieden met sneeuw gaat de temperatuur omlaag naar 0 graden. Elders blijft de temperatuur wat hoger liggen. Wel duidelijk is dat het, zeker waar de meest intensieve sneeuwval valt, het een grote chaos wordt op de weg. Dit gebied met de meest intensieve neerslag kan nog wat schuiven, en ik verwacht het rond de Veluwe, maar ook elders is de situatie gevaarlijk genoeg op de weg en valt er niet tegenaan te strooien.

Als de sneeuw eenmaal goed door valt kan er in het westen van het land zo 2-5 centimeter verse sneeuw vallen. In het uiterste noorden zal het allemaal wat tegenvallen maar iets meer in het binnenland van Friesland en Groningen kan dat ook gebeuren. Meer naar binnen valt er in het midden van het land 5 tot 10 centimeter. Op de gebieden net ten oosten van de Veluwe en de Veluwe zelf lokaal misschien wel 15 centimeter! In Limburg mengt de sneeuw af en toe met regen en zal het bij 0 tot 5 centimeter blijven.

(Het GFS berekend dit ongeveer als nieuwe sneeuval. Ik verwacht de 10+ cm een stukje meer naar het oosten toe.)

Echt goed in de gaten houden dus deze situatie. Zeker is het allemaal ook niet omdat een kleine verandering zeer grote gevolgen heeft in ons kleine land. We moeten er morgenochtend dus ook maar gewoon goed naar kijken. En dat zullen wij met jullie doen.

 

Opgesteld door Jelle Muller om 19:00

disclaimer

 Uitleg waarschuwingen

 Aantal bezoekers nu