Prognose lange termijn

De verwachtingen worden gebaseerd op weerkaarten, eigen inzicht en natuurlijk een beetje gevoel. We houden er erg van om een goed en realistisch beeld neer te zetten over de verwachting op korte en lange termijn. Vooral op lange termijn gaat dit nog wel eens mis natuurlijk. 

Prognose gemaakt: 18-04-2019

Door: Leon Eikenaar

Droogte neemt toe. Mogelijk maakt onweer einde aan warmte

De lente is in volle gang in ons land! Men gaat massaal in de tuinen bezig en de terrassen lopen vol met toeristen. De BBQ kan ’s avonds weer aangestoken worden, doordat het langer licht en warm blijft.

Dit hebben we te danken aan een groot hogedrukgebied die boven Scandinavië hangt. De komende dagen zal deze iets afzakken richting het noordwesten van Europa maar bij ons zal dit weinig veranderingen in brengen en blijven we dit weerbeeld behouden.

Het Paasweekend verloopt prachtig met geregeld zon en hoge temperaturen die uitkomen rond de 20 graden. Met name in het zuiden en zuidoosten wordt het zelfs mogelijk 23 tot lokaal 24 graden. Mits alles meezit kan het zelfs lokaal 25 graden worden daar. Als dit gebeurt dan hebben we de eerste officiële zomerdag in de pocket van dit jaar.

Paasvuur afgelast door droogte

Elk jaar wordt er traditioneel het paasvuur aangestoken, maar dit jaar wordt het paasvuur in veel gemeentes afgelast vanwege de droogte. De afgelopen periode is er zodanig weinig neerslag gevallen en nu de natuur weer vol in bloei staat is de kans op natuurbranden weer verhoogd. Momenteel hebben we een neerslagtekort rond de 30 mm.

Neerslagtekort in Nederland
Neerslagtekort in Nederland
natuurbrand op de Veluwe zomer 2018
natuurbrand op de Veluwe zomer 2018
Niet alleen tijdens de Paasdagen is het prachtig weer, ook na Pasen blijft het warme lenteweer aanhouden in ons land en zelfs wordt het mogelijk nog warmer met temperaturen die tussen de 20 tot 25 graden uitkomen. Hoelang de warmte blijft aanhouden is nog 1 groot vraagteken want de onzekerheid in de temperatuur verwachting neemt vanaf woensdag sterk toe. Dit komt door een lagedrukgebied die vanaf IJsland richting Portugal trekt. De positie van het lagedrukgebied is zeer afhankelijk voor ons weerbeeld, want door het lagedrukgebied in combinatie met een hoog boven het oosten van Europa wordt er warme lucht vanuit het Middellandse zeegebied richting Europa gevoerd.

**foto** hpa 2

Warmte wordt verdreven door regen en onweersbuien?

Mogelijk dat op woensdag de warmte verdreven wordt door regen en onweersbuien. Mocht het lagedrukgebied meer in onze buurt komen dan krijgen we te maken met een koufront die de warmte uit ons land zal verdrijven. Het ECMWF weermodel berekent al enkele keren deze situatie. We houden de situatie in de gaten, want het blijft nog onzeker.

Voor het zover is, komen we weer met een nieuw bericht. Voor nu gaan we een paar prachtige dagen tegemoet!

Bekijk de 14 daagse verwachtingen op Weersverwachting

Zie ook