Prognose lange termijn

De verwachtingen worden gebaseerd op weerkaarten, eigen inzicht en natuurlijk een beetje gevoel. We houden er erg van om een goed en realistisch beeld neer te zetten over de verwachting op korte en lange termijn. Vooral op lange termijn gaat dit nog wel eens mis natuurlijk. 

Prognose gemaakt: 11-06-2019

Door: Leon Eikenaar

Zomerse hitte op komst?

We draaien al lekker warm met de warmte, maar ook zitten er wat mindere dagen tussen. De afgelopen week was in het teken van warm, maar ook zeer onstabiel weer met geregeld regen en onweersbuien. Dit komt door een lagedrukgebiedje boven Engeland die voor het onstabiele weer zorgt. Voordeel is dat we dan ook een tamelijk warme aanvoer hebben uit het zuiden/zuidwesten.

De komende week gaat er het 1 en ander veranderen en dat kan heel gunstig uitpakken voor ons! We raken het lagedrukgebied bij Ierland kwijt en een hoog vanuit het zuiden gaat vanaf volgende week noordwest Europa domineren.


Met het hoog aan het roer krijgen we te maken met warme lucht vanuit het zuiden, ook wordt de atmosfeer stabiel en dat betekent afnemende neerslagkansen. Temperaturen liggen dan rond of ruim boven de 20 graden en vooral in de loop van volgende week zullen deze mogelijk nog verder stijgen richting zomerse waardes (25+ graden).

Woensdag de warmste dag van de week, maar ook donderdag kan het warm worden.
Woensdag de warmste dag van de week, maar ook donderdag kan het warm worden.

Onweer?
Tot zover is daar nog niks over te zeggen. De onweerparameters zijn met dat soort warme dagen zeer gunstig, maar met gebrek aan neerslagsignalen komen we niet ver mee. Als we voor de grap een CAPE kaartje pakken dan bouwt er wel ontzettend veel energie op in de atmosfeer, maar zonder een leuk front zal het niet benut worden.

CAPE waardes voor donderdag. 1 van de belangrijkste parameters voor onweer
CAPE waardes voor donderdag. 1 van de belangrijkste parameters voor onweer

Zie ook onweer en bliksem

Wederom lijkt het om een warmte golf te gaan want geleidelijk aan zal het hoog boven Europa weer afzwakken en komen we weer meer onder invloed van het lagedrukgebied te liggen. De stroming komt dan ook meer zuidwestelijker te liggen waardoor de temperaturen mogelijk weer zakken tussen de 20 tot 24 graden, maar dit duurt nog een hele week! Eerst afwachten of de warmte daadwerkelijk los komt. Dit alles hangt van het hogedrukgebied af die dan Europa zal domineren.

Zie ook