Prognose lange termijn

De verwachtingen worden gebaseerd op weerkaarten, eigen inzicht en natuurlijk een beetje gevoel. We houden er erg van om een goed en realistisch beeld neer te zetten over de verwachting op korte en lange termijn. Vooral op lange termijn gaat dit nog wel eens mis natuurlijk. 

Opgesteld door: Leon Eikenaar

Prognose gemaakt: 09-12-2018


Sneeuw en vorstkansen nemen toe!

Na een wisselvallige herfstachtige periode met zachte temperaturen voor deze tijd van het jaar komt daar eindelijk een einde aan. De komende dagen ontwikkelt zich een hogedrukgebied boven Scandinavië. Hierdoor zal de stroming bij ons meer uit een noordoostelijke tot oostelijke hoek gaan komen.

Maandag en dinsdag verlopen nog relatief zacht, maar vanaf woensdag daalt de temperatuur verder naar beneden. In de nachten zal het (uitgebreid) gaan vriezen en overdag komt het kwik niet hoger uit dan 2 tot 5 graden (hoogste waardes in de kustprovincies).

Maximale temperaturen voor woensdag 12 december
Maximale temperaturen voor woensdag 12 december
Temperaturen voor vrijdagochtend 14 december
Temperaturen voor vrijdagochtend 14 december

De neerslag kansen zullen geleidelijk aan ook afnemen en verloopt het zo goed als droog met wat ruimte voor de zon. In de nachten kan het helder zijn, waardoor het kwik gemakkelijk onder het vriespunt kan komen. Met name richting volgend weekend (in de nacht van vrijdag en zaterdag) is dit het geval.

Sneeuwkansen en meer kans op warmere lucht
Ik hoor u nu al denken: ‘Eindelijk van het wisselvallige en zachte weertype af.’ Helaas zal dit van korte duur zijn: Het hogedrukgebied boven Scandinavië weet geen houvast te houden en verliest haar positie door lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan. Tegelijkertijd ontstaat er ook weer een hoog boven het zuidoosten van Europa en dat brengt bij ons weer terug naar een wisselvallige en zachtere weertype.

Drukverdeling voor zondag 16 december.
Drukverdeling voor zondag 16 december.
>  Bekijk ook Weerprognoses

Dit heeft alles te maken met een warmtefront die op zaterdag of zondag berekent wordt door de weermodellen. Met oog op het GFS en ECMWF weermodel zijn ze nog niet over uit wat voor neerslagtype er zal gaan vallen. EC berekent geregeld wel sneeuwkansen, maar het GFS weermodel niet zo zeer. Even afwachten dus de komende week. Hierop komen wij zeker nog mee op terug.
Het EC weermodel berekent een sneeuwfront voor volgend weekend. Zeker is dit nog niet!
Het EC weermodel berekent een sneeuwfront voor volgend weekend. Zeker is dit nog niet!

Zie ook