Prognose lange termijn

De verwachtingen worden gebaseerd op weerkaarten, eigen inzicht en natuurlijk een beetje gevoel. We houden er erg van om een goed en realistisch beeld neer te zetten over de verwachting op korte en lange termijn. Vooral op lange termijn gaat dit nog wel eens mis natuurlijk. 

Prognose gemaakt: 20-08-2019

Door: Leon Eikenaar

Zomerse warmte keert terug in ons land.

De afgelopen periode hebben we veel te maken gehad met een westelijke stroming en zaten we op de grens van hogedruk en lagedruk. In de meeste gevallen kregen we invloed van lagedrukgebieden die ten noorden van ons land trokken en hierdoor was het geregeld wisselvallig. De komende dagen zit daar een verandering in te komen want vanaf het weekend gaan de temperaturen de lift in!

Het Azoren hoog wordt de komende week op sleeptouw genomen door de straalstroom en komt richting het weekend boven Europa te liggen, hierdoor krijgen we een verandering in het weerpatroon en zal de stroming meer uit het zuidwesten tot zuiden komen met daarop een aanvoer van warmere lucht.

Het weekend gaat zomers warm verlopen met temperaturen tussen de 24 tot lokaal 29 graden. De zon is dan ook geregeld te zien maar trekken er ook wat wolken over. De nachten verlopen wel wat koeler met een minimumtemperatuur rond de 16 graden.

Blijft de zomer doorzetten of niet? Dat is nog even de vraag. De weerpluimen zien er vrij positief uit voor een doorzetting van het zomerse weer, maar de onzekerheid neemt wel sterk toe.

Onweerskansen

Voor de onweerliefhebbers is het schraal, want het hoog zorgt voor stabiel weer in de atmosfeer, ook de lucht is te droog voor het laten ontwikkelen van buien. Alleen maandag zijn er wat lichte signalen aanwezig, maar dat is niet noemenswaardig.  

Zie ook