Prognose lange termijn

De verwachtingen worden gebaseerd op weerkaarten, eigen inzicht en natuurlijk een beetje gevoel. We houden er erg van om een goed en realistisch beeld neer te zetten over de verwachting op korte en lange termijn. Vooral op lange termijn gaat dit nog wel eens mis natuurlijk. 

Opgesteld door: Jelle Muller
Prognose gemaakt:
05-06-2018


De meteorologische zomer is nog maar nauwelijks begonnen of wij rollen alweer de zoveelste warme periode in. Na een top 3 plek voor de warmste lentes sinds 1901 waarbij een koude maart een zachte april en een warmste meimaand ooit voor deze scores konden zorgen gaat juni vooralsnog op eenzelfde voet verder.

Het mag dan wel minder extreem zijn dan het allemaal in mei was, maar mei was niet voor niets de warmste meimaand ooit. Terwijl de afgelopen 4 junidagen niet eens zo gek warm waren voor het gevoel met op vele plekken in het land vaak bewolkt en na een warme periode toch vrij fris weer zijn deze dagen ten opzichte van normaal gewoon te zacht. De komende dagen gaan dat nog duidelijker maken.

Het begon eigenlijk al vandaag. Vanaf de middag klaarde het in een langzaam tempo van noord naar zuid op waarbij uiteindelijk bijna overal de zon is gaan schijnen en de temperatuur op de meeste plekken in het land toch boven de 20 graden kon uitkomen. Vannacht blijft het vrij helder en morgen wordt het een stralend zonnige dag met hoge temperaturen.

Morgen wordt het namelijk 23 graden aan zee tot misschien wel bijna 30 graden in het uiterste zuidoosten van het land. Ook donderdag en vrijdag, zij het met een stuk meer wolken, worden behoorlijk warm met op de meeste plekken in het land 'gewoon' 25 tot 30 graden. Voor dit jaar al de zoveelste dag, maar zeker niet iets normaals.

                        Warmte overduidelijk terug te vinden in de pluim.

Voor de verrassing verloopt ook het daaropvolgende weekend zacht. Het is wel wat onzeker maar temperaturen zo tussen de 23 en de 28 graden lijken mij vrij reƫel. Er is zeker niet zoveel zon als morgen en dat kan de rest van de week sowieso wel wat tegenvallen. Wellicht valt er zelfs nog een lokale onweersbui voordat de nieuwe werkweek wel weer koel lijkt te gaan verlopen. Of dat ons echt een koeler weertype met temperaturen onder normaal gaat brengen is nog verre van zeker, maar het is voor het eerst in een lange tijd wel weer mogelijk. Hoelang dat aanhoudt, en of het koelere weertype ons wel gaat bereiken, is echter nog maar zeer de vraag. Voorlopig zijn eerst de hogedrukgebieden in onze omgeving nog stevig aan zet.

              Het grote hogedrukgebied ook dit weekend nog aan zet met warm weer tot gevolg.