Prognose lange termijn

De verwachtingen worden gebaseerd op weerkaarten, eigen inzicht en natuurlijk een beetje gevoel. We houden er erg van om een goed en realistisch beeld neer te zetten over de verwachting op korte en lange termijn. Vooral op lange termijn gaat dit nog wel eens mis natuurlijk. 

Opgesteld door Leon Eikenaar
Prognose gemaakt op 21-04-2018


Warmte wordt afgestraft door regen en onweersbuien

We hebben de afgelopen dagen flink kunnen genieten van het (zomerse) warme weer met geregeld zonneschijn en temperaturen die (ver) boven de 20 graden uitkwamen. Donderdag werd het de warmste dag van deze week met maximale temperaturen boven de 25 graden. In Lelystad werd het net de tropische 30 graden niet behaald (max. 29,6 geworden).

Ook dit weekend blijft het nog warm en zien we vooral vandaag de zon geregeld. Vandaag zien we wel dat het iets minder warm wordt dan de afgelopen dagen met een maximale temperatuur van 18 tot 24 graden (hoogste waardes in het zuidelijk deel van Nederland). Dit komt door een hogedrukgebiedje boven Engeland vanuit het noorden voor wat verkoeling zorgt.

In de loop van vandaag zien we het hogedrukgebied snel oostwaarts trekken en komt morgen boven Polen te liggen. Bij ons zorgt dit voor een zuidwestelijke aanvoer met daarop zachtere maar ook meer vochtige lucht. Tegelijkertijd zien we ook dat storingen boven de Atlantische Oceaan steeds dichter bij ons in de buurt komen met daar voor uit een koufront. Er ontwikkeld zich ook een vore voor het koufront uit die morgenochtend en in het begin van de middag over ons land heen trekt.

Morgen wordt het in combinatie met warme en vochtige lucht redelijk zwoel buiten. De middagtemperaturen lopen geleidelijk op richting de 20 tot 26 graden (hoogste waardes in het zuidoosten van Nederland).

Toenemende kans op onweersbuien
Wat de titel al zegt, wordt deze warmte morgen afgestraft door regen en onweersbuien. De onweersparameters zijn zeer gunstig voor een leuke setting, maar de neerslagsignalen lopen ver uiteen. CAPE waardes komen gemiddeld rond de 800 uit met soms uitschieters boven de 1000 J/kg. Effectieve schering ligt vrij hoog en bedraagt van 20 tot 40 KTS (hoogste waardes worden pas einde van de middag/avond behaald). Dit kan resulteren in stevige buien die zich organiseren tot een clustergebied.

Niet overal zal het feest worden, want het zullen voornamelijk losse buien zijn. Het zuidoostelijke deel van Nederland maakt de meeste kans op deze buien. Een vore die al ver voor het koufront uitloopt is een aandachtspunt. De timing van deze storing is niet heel optimaal en kan gedeeltelijk roet in het eten gooien voor de buienontwikkeling in de middag. Het koufront zal geruisloos over ons land heen trekken, maar dit kan binnen 24 uur ook weer anders zijn...

Meer over de onweerskansen voor morgen komen we vanavond of morgenochtend met een prognose.