Rijden tijdens wateroverlast

Tot aan het midden van het wiel kan de auto gemakkelijk door het water rijden (verschilt per auto!)
Tot aan het midden van het wiel kan de auto gemakkelijk door het water rijden (verschilt per auto!)

In Nederland komt het elk jaar voor dat we 1 of meerdere keren te maken krijgen met wateroverlast. Dit gebeurt niet vaak op uitgebreide schaal, maar plaatselijk kan dit wel eens voorkomen bij (een) zware hoosbui(en). De putten kunnen dan niet snel al het overtollige water verwerken en stromen dan over, waardoor de wegen compleet blank staan. Het is geen probleem als er een beetje water ligt, maar ligt het pijl enkele centimeters hoog dan kan dit gevolgen hebben.


Hoeveel water kan mijn voertuig aan?
Dit hangt veel vanaf hoe groot en hoog uw voertuig is. De meeste auto's kunnen slechts door 6 cm water rijden, omdat het water dan al tegen de onderkant van de auto aan zit. Hoe hoger het water des de gevaarlijker het wordt. Uw auto kan gaan drijven, doordat de auto geen grip meer heeft op de weg. Dit is net zo gevaarlijk als wanneer Aquaplaning optreedt.

Ook kan er water in de in en uitlaat van uw motor terecht komen. De motor van de auto heeft liever lucht dan water. Wanneer de motor een slok water binnenkrijgt is het in de meeste gevallen einde verhaal (Total loss) of het wordt een dure reparatie.

Wat te doen bij wateroverlast
Rij voorzichtig door het water in zijn versnelling 1 of 2. Dit voorkomt boeggolven. Deze golven zijn zeer risicovol voor de motor, voornamelijk bij auto's die een 2 wiel aangedreven motor hebben: bij deze auto's zit het luchtinlaatsysteem lager dan bij een 4 wiel aangedreven motor.

Bij wateroverlast in woonwijken wees alert op putten die in de weg zitten! Als het water zeer troebel is probeer geen gok te wagen om alsnog doorheen te rijden. Door de vele druk in het riool kunnen er putdeksels omhoog komen. De put ligt dan open, waardoor u gemakkelijk vast komt te zitten.

Uw auto staat geparkeerd en staat vol met water
Iets waar iedereen niet blij van wordt. Als uw stilstaande auto langdurig (een uur of langer) in diep water staat, is het de moeite waard om een ​​monteur bij te halen om er naar te kijken, voordat u de auto probeert te starten. Als u een beetje weet over motoren en de juiste gereedschappen hebt, verwijder dan de bougies (of injectors) en draai de motor open om het water uit de cilinders te laten lopen voordat u de motor start, maar in ergste gevallen is het einde verhaal.